15 krav for 2015

Redaksjonen – 15.1.2015

Foto: Kristine Lindebø

15. januar var 15 15-åringer, deriblant Nadya Tahir fra Changemaker, samlet på statsministerens kontor. På 15 minutter fortalte Erna hva Norge må gjøre for å sikre bærekraftig utvikling og en rettferdig klimaavtale i 2015. Det er nemlig deres framtid det handler om.

Møtet var startskuddet for Action2015, en global kampanje med over 1000 organisasjoner i 120 land. Kampanjen skal presse verdens statsledere til å være ambisiøse når to viktige globale avtaler skal vedtas i løpet av 2015.

To globale avtaler

2015 er året verden satt seg som frist til å innfri tusenårsmålene, og i september skal et sett med nye mål vedtas. I tillegg til å redusere fattigdom og ulikhet, vil disse målene være mer rettet mot å sikre en bærekraftig utvikling, og vi kommer til å kjenne dem igjen som "bærekraftsmålene".

I desember skal også en ny, global klimaavtale vedtas i Paris. Hvor god avtalen blir gjenstår å se, og det er viktig at Norge sette egne, ambisiøse mål, samtidig som vi spiller en lederrolle i forhandlingene internasjonalt.

- Det er de fattigste som rammes hardest

Action-2015_Foto-Kristine-Lindebø--19-Nadya

Nadya Tahir var en av 15 15-åringer som møtte Erna. Foto: Kristine Lindebø

Ungdommene som troppet opp på Ernas kontor, krever at hun skal være ambisiøs på vegne av deres framtid, og lover at de skal følge med på forhandlingene gjennom hele 2015. På møtet i går presenterte de 15 krav til hvordan Erna bør prioritere:

- Hver dag mister familier i utviklingsland levebrødet sitt, blant annet på grunn av klimaendringene. Det er urettferdig at det er de fattigste som rammes hardest. Norge må jobbe for en ambisiøs, bindende og rettferdig klimaavtale som tar hensyn til historisk byrdefordeling og kapasitet, var ett av kravene Nadya Tahir stilte til statsministeren.

Action2015

Liknende møter fant sted verden over, blant annet med David Cameron i England og Ban Ki-moon i USA. Presset vil bare bli større. En rekke norske organisasjoner stiller seg bak kampanjen, og vil bruke denne som en plattform til å dra regjeringen over målstreken. Også en rekke høyprofilerte aktivister, deriblant fredsprisvinner Malala Yousafzai har stilt seg bak kampanjen, og krever at politikerne leverer på løftene de har gitt.