Alt du trenger å vite om digital skolestreik 24. april

Åsne Hanto – 24.4.2020

Skolestreikene i 2019 samlet titusenvis av barn og ungdom til kamp for klimaet. Fredag 24. april streiker de unge igjen – denne gangen digitalt.

For et drøyt år siden tok 40.000 elever og studenter over hele Norge til gatene for å kreve klimahandling. Flere store markeringer fulgte, men regjeringens respons på mobiliseringen viser tydelig at de ikke har tatt de unges krav på alvor, sier Tina Razafimandimby Våje (16), som er blant initiativtakerne til fredagens digitale streik.

– Norge har aldri vært på god nok vei til å møte målene i Parisavtalen, og til tross for enorme folkeaksjoner i fjor er de nødvendige tiltakene ikke på plass. Vi har fortsatt mulighet til å ta vårt ansvar, understreker Våje.

Fredag 24. april er det derfor klart for ny landsomfattende skolestreik for klima. Som følge av korona-situasjonen blir det nå ingen ansamlinger av mennesker ute i gatene, slik det var i fjor. I stedet skal det nå over hele landet streikes digitalt, fra hvor enn man måtte befinne seg.

Følg fredagens livesending (12.00-13.30) med appeller og konsert med Sløtface på Changemakers Facebook-side

– Klimakrisa forsvinner ikke av seg selv, og det er viktigere enn noen gang å bremse trendene vi ser med mer ekstremvær og større tap av artsmangfold. Vi har ikke råd til å vente. Selv om livet nå er satt på vent for mange, har ikke klimaendringene vist noe tegn til å stagnere, sier Våje.

– Nå, i koronakrisa, lærer vi at politikerne kan være handlekraftige når det trengs. Vi krever handlekraft i klimakrisa også, legger hun til.

Streiken arrangeres av ungdomsorganisasjonene Natur og Ungdom, Changemaker, KFUK-KFUM Global, Spire og World Saving Hustle, i samarbeid med selvstendige initiativtakere. Markeringene i Norge 24. april er del av en global streik, som vil mobilisere barn og unge over hele verden.

Hvordan bli med på digital skolestreik?

1) Lag en plakat. 2) Ta et bilde av deg selv og del med #digitalskolestreik og #climatestrikeonline. 3) Registrer din streik på denne siden.

Program for dagen

Husk å følge vår livesending på Facebook fra kl. 12.00 til 13.30 med appeller og konsert med Sløtface!

Slik ser programmet ut:

12:00 Slideshow
12:05 Appell, Gina Gylver
12:10 Konsert med Sløtface
12:55 Skolestreikernes krav presenteres av organisasjonene
13:05 Appell, Aurora Kobernus
13:10 Kahoot
13:25 Appell, Tina Våje
13:30 Slutt

Skolestreikernes krav

  1. Kutte 55 prosent av norske utslipp innen 2030.
  2. Ingen nye letelisenser til olje og gass.
  3. Vis internasjonal solidaritet for klimastreikere: Norge må gi 65 milliarder i klimafinansiering årlig – og ingen klimastreikere må bli forfulgt av sine myndigheter.
  4. Stans tapet av naturmangfoldet.