Bærekraftige sommertips

Changemaker Norge – 9.7.2020

​Det er sommer! I tillegg til å bade, være med venner og familie, nyte sola og slappe godt av, kan sommerferien være en god tid til å sette seg inn i bedre måter å gjøre ting på. Her får du Changemaker-nestleder Matilde Angeltveits beste bærekraftige sommertips!

Matildes beste sommertips for:

1. Solkrem

Solkrem er viktig om sommeren! Å ikke ta det alvorlig nok er noe jeg brenner meg på (pun intended) nesten hver eneste sommer. Men som i mye annet av sminke og produkter, kan solkrem inneholde farlige miljøgifter som vi ikke vil ha rundt om i naturen. Framtiden i Våre Hender har laget en god oversikt som hjelper deg med å finne de solkremene som kan beskytte deg mot sola samtidig som de ikke ødelegger naturen. Ta en titt her!

2. Is

Kanskje det viktigste med sommeren, ved siden av bading, er selvfølgelig IS! Mitt beste is-tips er å lage den selv, og det kommer fra noen som ikke akkurat trives godt på kjøkkenet. Men dette er faktisk lett!

Ta vare på gamle ispinner (bare putt dem i oppvaskmaskinen) eller bruk skjeer og putt dem inn i en banan uten skall og som er kuttet i to. Putt i fryseren og vipps har du digg pinneis! Om du vil kan du også duppe bananen i sjokolade før du fryser den.

Kanskje går dette an å gjøre med annen frukt også? Har hørt rykter om at fryst vannmelon, druer, og mango er godt!

Et annet is-alternativ er å lage smoothie. Hell den oppi noe som kan fryses, så kan du lage så mange forskjellige smaker du bare vil!


3. Telefon

Etter fem år, ødelagt kamera, utslitt lade-inngang, en ødelagt skjerm og døende batteri måtte jeg i år dessverre skaffe meg ny telefon. Den mest miljøvennlige telefonen er alltid den du allerede har (eller den du kan arve/bytte til deg), men hvis du likevel trenger en telefon har jeg en klar anbefaling. Fairphone er laget av et selskap som setter miljø og etikk først. Android-telefonen er laget for å vare lenge, du kan enkelt kjøpe nye deler og fikse den om noe skulle bli ødelagt, og den er produsert på en rettferdig og miljøvennlig måte. Prisen er omtrent som andre telefoner, og når det kommer til kvalitet har jeg ingenting å klage på! Batteritid, lagringskapasitet, kamera, størrelse, alt funker bra. Sjekk det ut!

4. Byttekvelder

Den mest miljøvennlige telefonen er den du allerede har, og det samme gjelder for de aller fleste ting og klær. Byttekvelder med venner er en fin måte å fornye garderoben på uten å belaste miljøet. Det går også an å utvide konseptet og bytte andre ting! Garasjesalg kan for eksempel også være en gøy sommeraktivitet. Bare husk å følge smittevernsreglene i forbindelse med alle arrangementer, store eller små, denne sommeren.

5. Shopping

Hvis du likevel trenger noe nytt, som du ikke har fra før av, kan fikse, eller få/bytte av en venn, så er bruktbutikk-shopping et godt alternativ! Det kan både være gøyere, bedre for lommeboka og bedre for samvittigheten. Dessuten er det ofte enda kulere og mer unike klær:) Finner du fortsatt ikke det du trenger? Da tilbyr Fair & Square klær som er produsert på en etisk og bra måte. De har til og med begynt å produsere undertøy!

6. Internett

Internett er en overraskende stor klimabelastning som ikke snakkes så mye om.

Ta e-post for eksempel: I 2011 gjorde Ademe en studie der de fant at en gjennomsnittsperson som jobber på kontor bidrar til 136 kg CO2 årlig grunnet sending og mottak av mail. Det er det samme som utrolige 13 tur-retur flyturer fra Paris til New York! (kilde;kilde) Så: å slette spam og mail du ikke trenger har faktisk en miljøeffekt.

Surfing på internett har også en miljøbelastning. For å veie opp for dette, tilbyr Ecosia en nettleser som kompenserer for googlingen din med å plante trær. Jeg har brukt Ecosia både på PC og telefon siden 2015, gjennom både videregående og studier, uten noe problem. Den fungerer som Google, men bruker profitten på planting av trær!

7. Å spise

Her er noen nøkkelord for å spise mat som er bedre for planeten: mindre kjøtt, økologisk, kortreist, vegansk hvis du tør, og kanskje viktigst av alt: ikke kast mat!! Restemiddag er den beste type middag <3

8. Å reise

I år er året der hele Norge tester ut miljøvennlig reising og ferie. Det er bra! Det er året for å lære seg å nyte togreiser, året for sykkel- og bilturer, skog- og strandturer i eget land. Prøv å fly minst mulig også innenriks, og la det bli en vane til senere år!

9. Å lese

Factfulness av Hans Rosling: Å lese denne boka var nesten rart, for poenget med den er basically = Verdens Beste Nyheter. Likevel er den absolutt verdt å lese, Rosling forklarer ting på en enkel måte, og etter å lese den får man en følelse av at man forstår mer av hvordan verden fungerer. Den tar opp mange av temaene Changemaker jobber med, og har også en lignende måte å kommunisere på som oss, men fra en statistikers perspektiv!

This Changes Everything av Naomi Klein: Klein skriver godt om klimakrisa, om hvorfor det haster -men også om hvorfor det er mulig å gjøre noe med. Hun får fram at klimakrisa ikke bare er et megaproblem, men også en helt unik mulighet til mer samarbeid i verden og å gjøre ting på en mer rettferdig måte. Alle som bryr seg om klimapolitikk burde vurdere å ta en titt på denne boka -det er også laget en film basert på den.

Utopia for Realists av Rutger Bregman: Selv om Bregman tar opp politiske ideer som er et stykke utenfor det Changemaker jobber med (frie grenser, borgerlønn og 15-timers arbeidsuke), er det utrolig inspirerende å lese om helt nye måter man kan tenke på politikk og organisere samfunnet på. Boka har en optimistisk tone, som får en til å tenke langt utenfor boksen og tradisjonell kompromiss-politikk -den engasjerer og inspirerer. Anbefales på det sterkeste!


10. Changemaker

Sommeren er tiden for å møte venner og familie man kanskje ikke har tid til å se resten av året. Det er altså en gyllen mulighet til å snakke med nye folk om det du er opptatt av i Changemaker, og hvorfor de bør støtte deg og Changemaker i dette arbeidet! Verver du medlemmer eller faste givere til Changemaker er det noe av det aller viktigste du kan gjøre for en bedre verden i sommer. I tillegg kan du få kule vervepremier!

Man blir medlem ved å sende CHANGEMAKER + navn, fødselsdato, e-post, adresse og hvem som vervet deg til 2380, eller ved å fylle ut skjemaet på denne siden.

Til slutt...

Her har du maaange tips! Flere av dem har du sikkert også hørt tidligere. Klarer man å gjøre alt er du offisielt en klima-engel, men husk at det er det ingen som forventer av deg, og det burde heller ikke du. Nøkkelen til en bedre verden og mer miljøvennlig måte å leve på: er å prøve. Test gjerne ut en eller to av tipsene, men du er på ingen måte et dårlig menneske om du kjøper en bukse på HM eller spiser sommerkoteletter til middag <3

Goood sommerferie videre!