Bli med Changemaker under vanngrensa!

Redaksjonen – 18.9.2014

I forbindelse med TV-aksjonen, som i år arrangeres av Kirkens Nødhjelp, planlegger Changemaker en helt spesiell kampanje. I dagene fram mot innsamlingsdagen er det nemlig mange som vil merke vannmangelen på kroppen.

I år går TV-aksjonen til de flinke folkene i Kirkens Nødhjelp, og de har valgt å sette fokus på hvordan klimaendringene rammer fattige menneskers tilgang til vann. Inntektene fra det som er Norges største innsamlingsaksjon som skal sikre tilgang til rent vann for 1 million mennesker fordelt på åtte land, blant annet Haiti, Sør-Sudan og Pakistan. Felles for alle landene er at Kirkens Nødhjelp har lang erfaring fra arbeid med tilgang til vann i nettopp disse landene, slik at prosjektene har mulighet for å sikre langvarig utvikling.

Så hva har dette med Changemaker å gjøre? Årets TV-aksjon er kult for Changemaker av to grunner: For det første er tilgang til vann et tema vi har politikk på og som Global Helse-utvalget har jobbet ganske mye med. For det andre er TV-aksjonen en kjempestor happening som får enorm mediedekning - hele Norge samles rundt denne aksjonen. Som Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon gir det oss muligheten til å vise oss frem som det vi virkelig er: Norges beste ungdomsaktivister!

Det er mange ting man kan gjøre for å engasjere seg i TV-aksjonen, men det kanskje viktigste man kan gjøre er å melde seg som bøssebærer. Dess flere bøssebærere som melder seg, dess flere mennesker kan man nå og dess mer penger blir samlet inn.

Changemaker tar den hakket lengre

Som gode aktivister nøyer vi oss ikke med å samle inn penger, vi vil også få folk til å våkne opp og forstå hvorfor nettopp denne saken er viktig. Nettopp derfor har Global Helse-utvalget utarbeidet en kampanje som skal få folk til å innse hvor viktig vann er, og hvor mye vi tar det for gitt i privilegerte Norge: Vi skal leve under vanngrensen! I tre dager før TV-aksjonen utfordrer vi alle Changemakere til å leve på 30 liter vann om dagen, for å føle på kroppen hvordan det er å ikke ha tilstrekkelig tilgang på vann. Og vi har ikke tenkt å nøye oss med å utfordre Changemakere: Vi slår på stortrommen og utfordrer alle Changemakere til å invitere tre av sine venner til å gjøre det samme!


Ikke lurt å kaste bort så mye vann på denne måten, når du kun har 30 liter.

Har du en kompis som bruker alt for lang tid i dusjen etter fotballtrening? En lærer som drikker alt for mye kaffe? Eller kjenner du en student som i latskap kjører oppvaskmaskinen hver eneste dag, bare for å slippe å ta oppvasken for hånd? Da vet du hva du kan utfordre dem til! Og forøvrig: En gjennomsnittsnordmann bruker rundt 190 liter vann om dagen…

Hvorfor 30 liter?

Verdens Helseorganisasjon (WHO) setter den absolutte minimumsgrensen for daglig vannforbruk til 15 liter, men vi vet også at infrastrukturen i Norge med blant annet vannklosett gjør dette umulig. Samtidig vet vi at mange mennesker må klare seg på mindre enn dagsbehovet, eller tvinges til å drikke urent vann. Derfor har vi satt grensen ved 30 liter, fordi det reflekterer det norske behovet men likevel er utfordrende å gjennomføre. For å senke terskelen for utenforstående, de som ikke er beinharde Changemaker-aktivister, gir vi de også en vei ut: De som ikke ønsker å ta utfordringen kan velge å melde seg som bøssebærere for TV-aksjonen.

Ettersom aksjonen nærmer seg vil vi komme med mer snacks om “under vannlinjen”, både kule måter å spre aksjonen på sosiale medier, og handlingsalternativ til lokalgruppene. Det vi med fullstendig sikkerhet kan si allerede nå er dette: TV-aksjonen blir sykt stor happening og Changemaker skal gjøre det vi kan for å få satt fokus på den. Nok en gang skal vi vise at vi er Norges beste aktivister!

Klart vi kan leve under vanngrensen! #undervanngrensa