Blogg

Åsne Hanto

Fortsatt støtte til autoritære regimer?

20.04.2016

​Panama papers avslører hvordan Assad får flybensin via skatteparadis, men hva skjer egentlig med eksportmeldinga som avslører norsk eksport av våpen til diktaturer?

FOTO: Våren 2015 ble kampanjen avsluttet med over 9000 til lederen av utenriks- og forsvarskomiteen Anniken Huitfeldt.

​Panama papers avslører hvordan Assad får flybensin via skatteparadis, men hva skjer egentlig med eksportmeldinga som avslører norsk eksport av våpen til diktaturer?

Siste runde

26. april skal Stortinget igjen diskutere meldingen som forteller hvor mye militært materiell Norge har solgt og hvilke land vi har eksportert til. De siste årene har partiene på Stortinget stort sett vært enige i behandlingen av eksportkontrollmeldingen. Endringene har vært minimale og har langt fra møtt kritikken mot eksport av militært materiell til autoritære regimer.

I år er det derimot tendenser til nye takter og innstillingen er den mest spennende på mange tiår.

Changemaker og andre fredsorganisasjoner har før behandlingen av årets stortingsmeldingen gitt partiene konkrete forslag til hvordan de kan kommentere eksporten slik at praksis blir endret. Partiene har allerede debattert disse forslagene, eller merknadene. Dette har resultert i en innstilling fra utenriks- og forsvarskomiteen.

Innstillingen har mange forslag fra ulike mindretall. Ap, KrF, Sp, V og SV mener alle at Norge må skjerpe våpeneksporten, men ikke på helt samme måte. Resultatet er hele 11 (!) forslag til merknader om innstramminger i en eller annen form. Dersom forslagene skal føre til en reell innstramming av norsk våpeneksport er selvfølgelig et flertall nødvendig. Da må partiene som har kommet med forslagene få med seg flere på laget.

Selv om alle merknadene som kan få medføre innstramming nå er fra ulike mindretallskonstellasjoner, er det sannsynlig at vi vil få flertall for flere av forslagene når Stortinget behandler saken 26. april. Dette blir gørrspennende!

Norge stanset våpeneksporten til Emiratene – vant vi?

Vedtaket om å stanse eksporten til Emiratene var formidabelt. Dette gir håp for et regelverk som i framtiden vil ekskludere diktaturer på en mer systematisk måte. Norge kan ikke fortsette å føre en politikk hvor norsk militært materiell ender opp i land der de styrker en diktators makt. Det kan skje dersom dette forslaget får flertall:

«Stortinget ber regjeringen stramme inn regelverket for eksport av forsvarsmateriell ved at Norge ikke vil tillate salg av strategiske varer (som inkluderer A- og B-materiell og flerbruksvarer) til land hvor myndighetene begår alvorlige menneskerettighetsbrudd mot og systematisk undertrykking av egen befolkning.»

Mens det for Changemaker er vanskelig å tro at norske politikere ønsker å støtte land der myndighetene begår “alvorlige menneskerettighetsbrudd mot og systematisk undertrykking av egen befolkning”, er det dessverre flere partier på Stortinget som ikke ønsker å stoppe denne eksporten. Christian Tybring-Gjedde i Frp klargjorde for sitt syn i denne artikkelen.

I tillegg til regjeringspartiene ønsker dessverre heller ikke Arbeiderpartiet og Senterpartiet å stanse all våpeneksport til undertrykkende regimer. På tross av flere forsøk på innstramming av regelverket, vil nok Saudi-Arabia, Qatar, Kuwait og Oman fortsette å få motta norsk militært materiell.

Selv om signalene er dårlige, kan alt skje i debatten neste uke. Vi er klare for å benke oss med popcorn og lyden på fullt når Stortinget streamer innstillingen 26. april.


Har du lyst på et mer inngående innlegg om hva de ulike merknadene sier og kan føre til? Tor Kristian i Norges Kristne Råd har skrevet en grundig og detaljert oppsummering.