Blogg

Politisk utvalg for fred

Gratulerer med 25 års våpenhvile

12.09.2016

Vi vil gratulere det saharawiske folket med 25 års jubileum for våpenhvilen med Marokko. Det krever mot å inngå en våpenhvile, og tillit til at vilkårene oppfylles. Det har verdenssamfunnet ikke klart i dette tilfellet.

Vi vil gratulere det saharawiske folket med 25 års jubileum for våpenhvilen med Marokko. Det krever mot å inngå en våpenhvile, og tillit til at vilkårene oppfylles. Det har verdenssamfunnet ikke klart i dette tilfellet.

Da våpenhvilen mellom Polisario og Marokko ble inngått i 1991, var ett av vilkårene at det skulle bli holdt en folkeavstemning, der saharawiene skulle få bestemme selv hvem som skulle styre over landet deres. Den har de enda ikke fått.

25 år er en generasjon. En ny generasjon har vokst opp, med egne drømmer og håp for framtiden. En ny generasjon kjemper for selvstendighet og ytringsfrihet. En ny generasjon må i likhet med de som har kjempet før tåle smerte både av tapte drømmer og fysisk mishandling.

Saharawiene har utvist enorm tålmodighet, og våpenhvilen har ikke blitt brutt fra deres side. Hele veien har de vist en beundringsverdig tro på at en fredelig kamp vil føre fram til slutt.

Vi er ydmyke over deres utholdenhet og tro på fred selv under veldig krevende forhold. Vit at for oss er dere ikke glemt, og vi vil juble sammen med dere når deres kamp en gang krones med seier.

(Skrevet av Sara Nes og Maud Thorstensen)