Blogg

Politisk utvalg for internasjonal handel

Inkluderende handel i WTO

28.09.2016

Handelsutvalget er på skoleringstur i Gèneve, her kommer en liten oppdatering:

FOTO: Handelsutvalget vårt på "jentetur" til WTO

Handelsutvalget er på skoleringstur i Gèneve, her kommer en liten oppdatering:

Temaet på årets WTO Public Forum i Genève er inkluderende handel, eller “inclusive trade”. Man skal altså få med seg små bedrifter, og man skal få med seg damene. Da passer det godt at også Changemaker har bestemt seg for å være så inkluderende at de sender nesten hele handelsutvalget sitt på jentetur til storbyen. Seks jenter, en like stor gruppe som årets norske delegasjon, har i dag spredd seg utover WTO-lokalene og deltatt på foredrag. Der har vi hørt store ord om hvordan inkludering kan gjøre verden til et bedre sted å handle i - og solt oss litt. Shout-out til WTO for sykt pen park!

Utvalgstur betyr som regel å haste fra det ene møtet til det andre. Men i korte pauser kan man ta en pust i bakken og nyte høstsolen.

Vi så ingen Ban Ki-moon, men vi fikk komme inn på selveste Harald Neples kontor. For dere som ikke er helt klar på hvem han er: Neple er Norges ambassadør til WTO og sitter i hovedrådet der. Det betyr at hver gang Kina skal krangle litt med EU om klimakrav i avtaler er Neple der, og representerer Norges sak. Litt starstruck og spente klarte vi å skape en god diskusjon om hva Norge mener om inkludering og hva vi mener om WTO. Det vil vi forresten komme nærmere inn på i et senere blogginnlegg. Vi var storfornøyde, men glemte å ta gruppebilde med den nye vennen vår...

Leder for Changemakers handelsutvalg, Sonja Helen Servan

Det ble en lang dag for noen av oss, spesielt for de som hadde stått opp mellom to og tre på morgenen samme dag (for SÅ dedikerte er handelsnerder på vei til Genève!). WTO hadde satt av liten tid til lunsj i programmet, så det ble bare snikspising i korridorene. Dette tok vi derimot igjen da vi spiste flere hundre gram ost på en tradisjonell sveitsisk restaurant på kvelden.

Ostespising er obligatorisk på tur i Sveits. Her forteller Sara de andre hvor godt hun liker Vesterhavsost, som hun for øvrig anbefaler alle å sjekke ut.

Imorgen tidlig er vi klar for flere foredrag, “just ONE more question from the audience”, kompliserte forkortelser og sol på trappa!