Blogg

Politisk utvalg for internasjonal handel

Subsidier, mango og FN kontor

29.09.2016

Heia bloggen, i dag har vi … heller ikke møtt Ban Ki-Moon! MEN: Vi har jo opplevd litt kule ting for det!

FOTO: Handelsutvalget er i WTO på skoleringstur denne uken.

Heia bloggen, i dag har vi … heller ikke møtt Ban Ki-Moon! MEN: Vi har jo opplevd litt kule ting for det!

Vi begynte dagen med å vente litt på bussen, der vi skremte en sveitser ved å spørre ham om billetter, før vi endelig kom oss av gårde til WTO. Alle i gruppen føler seg fremdeles litt imponerte av eget skilt, sikkerhetssjekk og oversetting, men begynner så smått å føle seg vel blant alle mennene på 40+ i dress og lakksko.

For dere som ikke så ofte er på WTO-arrangementer kan vi jo bryte ned møtene litt. Alle sitter med høretelefoner og mikrofon, og i panelet sitter fire eller fire smarte mennesker som er ganske flinke på handel. Moderator har ansvar for at ingen av dem snakker i fire timer (hvert seminar varer i 1 ½ time) og skal sørge for at møtet går fremover. Samtalene innledes vanligvis med enten et foredrag fra én paneldeltaker, eller at alle deltakerne får oppsummere sitt livs arbeid på kortest mulig tid. Høres sykt lett ut, men nok ikke når du har skrevet 20 doktorgrader om jordbruk i Vest-Afrika og du bare MÅ dele alt med verden! Oversetterne sørger for at du forstår hva Jaques, Franck og de andre smartingene sier, slik at alle kan stille spørsmål i den siste halvtimen. For noen av oss (les: Sara) som er oppvokst i NU der ordstyrer bokstavelig kutter mikrofonen din om du stiller et såkalt “meningsbærende spørsmål”, blir det ganske strevsomt med sinte sveitsiske bønder. Men sånn er WTO-livet!

Bildet viser den samfunnsøkonomiske forklaringen på hvorfor bønder får så lave priser på råvarene sine. Makten ligger hos matvarekjedene og matindustrien, noe som presser prisene som bøndene mottar ned

Vi i handelsutvalget er jo interessert i litt forskjellige ting, og spredte oss utover foredragene. Sara og Sonja fikk høre om kule endringer i silkeormproduksjonen i Kambodsja, som at det bedrer kvinners situasjon, og at mango-produksjon i Mali gjør at damer sender barna sine på skolen. Oppmuntrende saker med flott rent kvinne-panel!

Her er vi på omvisning i FN-bygningen i Geneve.

Vi har også besøkt verdens nest-største FN-hovedkvarter og det var tøft - samtlige begynte egentlig å se for seg fremtiden med eget “badge”, sikkerhetsklarering og lange møter med arabisk oversetter. Dagens nye shoutout går til fin suvenirsjappe der vi kjøpte flagg, bøker, bamser og termokopper (Sonja kjøpte bamse til niesen sin, men Solveig ville egentlig ha den..)

Tror det var nok rosablogging for dag to, i morgen skal vi se litt mer av Genève og høre et siste foredrag.

- Au revoir!

Fint sted. Vi gir turens andre shoutout til pene uteområder!