Norge må ta avstand fra Saudi Arabia

Changemaker Norge – 15.8.2018

Regjeringen må slutte å si «vi selger ikke våpen til Saudi Arabia», og heller ta tydelig avstand fra det blodige regimet, sier Changemakers leder, Embla Regine Mathisen.

Niende august viste den saudi-ledede koalisjonen som kriger i Jemen nok en gang hvor brutale og hensynsløse de er. En buss full av barn på vei til sommerskole ble bombet og 51 mennesker døde, 40 av dem barn. Det er langt ifra første gangen koalisjonen angriper barn, og alle landene i koalisjonen er anklaget for brudd på humanitærretten.

Norge selger krigsmateriell til Saudi Arabia.

Sikkerhetsrådet, hvor Saudi Arabias allierte, USA, sitter, har vedtatt at de ønsker gransking av angrepet. Samtidig fortsetter Norge være stille og å selge Saudi Arabia kirgsmateriell. Ganske mye også, og salget økte til 41 millioner i 2017. I tillegg til å delta i krigen i Jemen er Saudi Arabia et diktatur, som systematisk undertrykker sin egen befolkning. De er bare ett av de mange diktaturene Norge selger krigsmateriell til. For norsk eksport av krigsmateriell handler nemlig om mye mer enn bare krig. Det handler om menneskerettigheter, ytringsfrihet og rettferdighet.

Vi kan ikke bevise om norsk krigsmateriell blir brukt i krigen i Jemen. Forøvrig stemte flertallet på Stortinget imot å finne ut hvorvidt norsk krigsmateriell faktisk har blitt brukt. Det kan nesten virke som de mener det er opp til pressen og sivilsamfunnet å kontrollere norsk krigseksport.

Men det er ikke poenget. Poenget er at det ikke er greit å selge norsk krigsmateriell til Saudi Arabia selv om det ikke var norske missiler de brukte for å angripe skolebussen, eller skolene og barnehagene de har angrepet tidligere.

Når Norge selger materiell til Saudi Arabia og andre udemokratiske, undertrykkende autoritære regimer så øker vi regimene sin militære kapasitet. Vi pøser inn krigsmateriell og bidrar til å ruste opp en region som er høyst ustabil, har mange autoritære regimer og der det er stor risiko for at krigsmateriell vil bli brukt, enten i krig eller mot egen befolkning. Er det noe Norge kan stå for?

Når vi selger materiell til Saudi Arabia og andre udemokratiske, undertrykkende autoritære regimer gir vi dem et grønt lys for den volden de utøver, i krig og mot egen befolkning. Vi signaliserer at det de driver på med er greit. Så la oss se på hva det er vi tillater.

Saudi Arabia henrettet 146 mennesker i 2017 og det å kjempe for sine menneskerettigheter ansees som terrorisme. I Oman får ikke migrantarbeidere forlate arbeidsgiveren sin, selv om de blir utsatt for vold eller overgrep. I militærdiktaturet Thailand kan du bli fengslet for å fornærme kongen i kommentarfeltet på Facebook.

Så vil regjeringen si “vi selger ikke våpen” til Saudi Arabia. Nei, men vi selger utstyr som gjør det mulig for dem å drive krig og undertrykking. Selger Norge et kikkertsikte er vi delvis skyldig for at et annet land sin kule treffer målet sitt. Selger vi kommunikasjons- og overvåkningsutstyr er vi kanskje skyldig i å få en politisk aktivist fengslet.

Vi kan ikke kalle oss en fredsnasjon og jobbe for menneskerettigheter, samtidig som vi putter krigsmateriell i hendene på noen av de verste på å bryte nettopp disse rettighetene. Norge må sende et tydelig signal om at vi ikke aksepterer diktaturer og stanse salget av krigsmateriell nå.

Du kan bli med og kreve at Norge oppfører seg som den fredsnasjonen vi liker å tro vi er. Signer oppropet vårt for stans i krigseksporten eller meld deg inn i Changemaker ved å sende sms med kodeord CHANGEMAKER til 2426.