Changemaker i media i 2021

Simen Bondevik – 15.2.2022

I 2021 har Changemaker markert seg i media på en rekke ulike saksområder. Rettferdig vaksinefordeling, klimatoppmøte i Glasgow, våpeneksport og ulovlig kapitalflukt er noen av stikkordene. I denne artikkelen finner du noen av medie-høydepunktene fra året som gikk.

En av sakene Changemaker jobber med som fikk stor oppmerksomhet i året som gikk er rettferdig vaksinefordeling. Her markerte Naja seg med nyhetsoppslag og leserinnlegg i både nasjonale medier og lokalavisen Fædrelandsvennen. I tillegg vil vi også anbefale dette innlegget fra Emilie Hansen som nå har meldt seg inn i Changemaker!

Klimatoppmøte i Glasgow

Både Tina Våje og Naja deltok på FNs klimatoppmøte i Glasgow i månedsskiftet oktober-november. Deltakelsen og arbeidet i forbindelse med toppmøtet førte til en rekke avisoppslag både i forkant og underveis. I tillegg ble Naja intervjuet flere ganger på radio og TV. Et par kronikker stod også på trykk - blant annet i Bistandsaktuelt og Klassekampen.

Ulovlig kapitalflukt

Kampen mot ulovlig kapitalflukt har også fått oppmerksomhet i medieåret som gikk. Flere leserinnlegg har vært på trykk - både nasjonalt og lokalt. I Regjeringsplattformen som Arbeiderpartiet og Senterpartiet la frem sier Regjeringen at de vil arbeide for en internasjonal konvensjon om økonomisk åpenhet og ta en internasjonal lederrolle i å bekjempe ulovlige finanstransaksjoner og skatteunndragelse. Gjennomslaget fikk omtale i Bistandsaktuelt.

Våpeneksport

Eksportkontrollmeldingen som ble lagt frem i sommer viste at norsk våpeneksport økte med 35 prosent i 2020. Dette fikk blant annet medieomtale i Framtida. Utenrikskomiteen droppet i høst å ha muntlig høring om eksportkontrollmeldingen, og i den forbindelse fikk Matilde en kronikk på trykk.

Naja

Avisen Vårt Land løftet frem 33 talenter under 33 år de tror kommer til å prege den norske samfunnsdebatten i 2022. En av de som ble løftet frem var leder i Changemaker, Naja Amanda Lynge Møretrø. I begrunnelsen skriver de: “I sommer ble Møretrø leder i Changemaker, ungdomsorganisasjonen til Kirkens Nødhjelp. Hun holder klimafanen høyt og kunne feire 25-årsdagen som delegat under klimatoppmøtet i Glasgow. Navnet Naja er fra Grønland og betyr «lillesøster». Urfolk-røttene hennes har gjort klimasaken mer personlig, har hun fortalt Vårt Land.”

Vil du være med å bidra til at Changemaker setter viktige saker på dagsorden i 2022? Bli medlem her!