Changemaker kastet ut fra Vest-Sahara

Redaksjonen – 19.1.2016

Håvard Skogerbø var blant 60 aktivister som ble kastet ut av det okkuperte Vest-Sahara i helga.

De siste dagene har et titalls norske aktivister blitt kastet ut fra det okkuperte Vest-Sahara av marokkansk politi. Blant disse er Håvard Skogerbø, som reiser på vegne av Changemaker og er medlem av Changemakers politiske utvalg for gjeld og kapitalflukt.

Håvard var på vei til Vest-Sahara sammen med Eva Berner fra FpU da bussen de satt i ble stanset. Håvard og Eva ble så beordret av bussen, og deportert til Agadir i Marokko.

Fokus på rett til folkeavstemning

De mange delegasjonene til Vest-Sahara er en del av en kampanje for å sette fokus på situasjonen i det okkuperte Vest-Sahara, og Saharawiene sin rett til å få holde en folkeavstemning om hvorvidt de selv ønsker å være en del av Marokko. Changemaker er en av en rekke frivillige organisasjoner som stiller seg bak kampanjen, som også har bred støtte politisk.

Blant de som har blitt kastet ut fra Vest-Sahara de siste dagene er ungdomspolitikere fra SU, AUF, Unge Høyre og FpU.

Undertrykket folkegruppe

"Politimennene gikk raskt inn i bussen, ned midtgangen og kom rett bort til oss. De beordret oss ut av bussen og fortalte at vi ikke fikk reise lenger", sier Eva Berner, leder av Oslo FpU til Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Klokka 02:45 norsk tid ble de satt i en bil og deportert i retning Agadir. Hendelsen skjedde like ved den sørmarokkanske byen Guelmim.

"De forklarte at det var masse terrorister lenger sør. De var veldig bestemte. Det var ikke noe snakk om noe annet", sa Berner til Støttekomiteen.

"Saharawiene er en underrykket folkegruppe. At vi ikke får reise inn til Vest-Sahara forteller meg at menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara sannsynligvis er verre enn som kommer fram offentlig", sa Berner.

Flere norske medier har skrevet om hendelsene.

Gi fingern

På sosiale medier har folk respondert med å bruke emneknaggen #ReferendumNow. Du kan bli med ved å:

  1. Bruk en blå eller svart tusj til å farge tuppen av pekefingeren din
  2. Ta en selfie hvor du viser frem fingeren
  3. Del bildet på Facebook, Twitter og Instagram med #ReferendumNow #WesternSahara