Changemaker raser mot Stortingsflertall for våpensalg

Åsne Hanto – 9.1.2019

SINNA: – Det er helt sykt at politikerne år etter år tillater fortsatt eksport av krigsmateriell til diktaturer og land i krig, sier leder, Embla Regine Mathisen. Her fra demonstrasjon foran Stortinget for våpenstans, lørdag 5. januar i år.

–​ Stortingets flertall er fullstendig på kollisjonskurs med offentligheten, sivilsamfunnet og opinionen, sier Changemakers leder, Embla Regine Mathisen.

Tirsdag bestemte flertallet på Stortinget for å fortsette salg av norsk krigsmateriell til diktaturer og land i krig, blant annet Saudi Arabia, Thailand og Oman. Dette til tross for stor mobilisering i sivilsamfunnet denne høsten for å stanse. Dette får Changemaker leder, Embla Regine Mathisen, til å rase.

Stortingets flertall er fullstendig på kollisjonskurs med offentligheten, sivilsamfunnet og opinionen, som ønsker stans i våpensalget. Her velger de å prioritere det de mener er konkurransehensyn for den norske industrien, fremfor hensynet til menneskene som lever under brutale diktatorer og i krig, sier hun.

Fra 2016 til 2017 tidoblet Norge eksporten av krigsmateriell til diktaturer. Oman var vår aller største kunde, og Kongsberg gruppen inngikk i 2018 en avtale med Qatar på svimlende 15 milliarder kroner.

Det er helt sykt at politikerne år etter år tillater fortsatt eksport av krigsmateriell til diktaturer og land i krig. Fordi år etter år stiger antallet politiske fengslinger, antall politisk motiverte drap, antall mennesker som sulter på grunn av krig. Og for hvert år som går uten at Norge stanser blir diktatorene sikrere på Norges støtte til deres regime, sier Mathisen.

8. november i fjor bestemte regjeringen seg for å stanse alle nye lisenser til Saudi Arabia. Året før stanset de salget til De forente arabiske emiratene. Begge landene er diktaturer og deltar i koalisjonen som kriger i Jemen. Begge gangene kom endringene etter massivt press fra sivilsamfunnet.

Er det en ting høsten har vist er det at vi er avhengig av enormt press fra sivilsamfunnet for å føre en utenrikspolitikk som tar hensyn til menneskerettigheter i enkeltsaker. Sånn burde det ikke være.


Er du enig med Changemaker? Signer vårt opprop her!