Changemaker sprer lokalt engasjement til alle Norges kriker og kroker

Sandra Larsen – 5.10.2021

Se for deg et norgeskart. Så ser du for deg Changemakers logo som små markører på kartet, men det er ingen markører lengre nord enn Trondheim. Markørene representerer våre lokalgrupper. Det måtte jeg gjøre noe med!

Changemaker til alle Norges kriker og kroker

Kartet ble presentert for meg høsten 2018 og det var da jeg bestemte meg for hva jeg ville gjøre etter endt bachelorgrad i sykepleie i Bergen: jeg skulle inn i Changemaker sitt sentralstyre og farge kartet med røde markører i Nord-Norge. I 2020, i selveste korona-året, fikk vi til en gruppe i Bodø, og i år fikk vi grupper i både Alta og Kirkenes i tillegg. Hvorfor ble dette så viktig for meg og hvorfor er våre lokalgrupper så viktige?

Jeg vil først ta dere med på en reise: 5. september pakket Aleksandra og jeg koffertene våre og snudde nesene våre til hjemplassene våre i Troms og Finnmark. 6.september var vi tilstede i Tromsø som på dette tidspunktet hadde så mange koronatilfeller at de ikke slapp oss inn på skolene vi ville besøke. 8. september befant vi oss i Alta hvor vi startet lokalgruppe samme kvelden, og 10. september ble Changemaker Kirkenes opprettet. I løpet av én uke hadde vi klart å starte to lokalgrupper i Troms og Finnmark noe som ga håp for lokalt engasjement i fylket.

Du, og vi og oss er verdensforandrere blant milliarder av andre verdensforandrere bare ved å engasjere oss!

Viktigst av alt er engasjementet

Lokalt engasjement trenger vi for å spre opplysning og kunnskap om urettferdighet i verden, som gir oss trygghet og interesse til å handle for en mer rettferdig verden. Gjennomslag for våre saker er tett knyttet til det engasjementet som finnes hos hvert Changemaker-medlem og hver enkel person vi snakker om våre saker med. For vi er aldri så små som vi tror. Se på Greta Thunberg for eksempel. Å streike utenfor Riksdagshuset i Stockholm som én person var en enorm symbolverdi som engasjerte tusenvis av ungdom og millioner av folk. Hun begynte det hele med én liten handling, men hun hadde aldri blitt hørt helt alene. Selv Greta måtte ha styrken og stemmen til tusener og så millioner av mennesker for å bli hørt og sett. Og gjør vi det så vil vi se at vi har makt til å gjøre store ting med små handlinger. Du, og vi og oss er verdensforandrere blant milliarder av andre verdensforandrere bare ved å engasjere oss!

Vi kan alle velge å være verdensforandrere

Det handler ikke om å være den ene som gjør den store tingen, det handler om å være den ene som blir med og som får med seg flere til å bli med. Det handler om å stille med handling, og hver minste handling har noe å si i det store bildet. Vær den personen som deler det arrangementet på Facebook, vær den personen som underskriver på oppropet for å vise politikerne at vi er mange som bryr oss, eller vær den personen som arrangerer, marsjerer og demonstrerer.

Engasjement har vært viktig før, er viktig nå og vil være viktig i fremtiden. Vi må kanskje gjenta oss tusen ganger for å bli hørt. Og om det var den andre gangen eller den 1523. gangen vi ble hørt så gjør det ikke betydningen av de 1522. gangene mindre.

Så hvordan unngår vi da å bli motløse når det ikke ser ut som at noe forandres til tross for enorm innsats? Til de som tror at det er «en universell sannhet» at det som er rettferdig for noen alltid vil være urettferdig for noen andre, så deler vi ikke samme syn. Om verden er slik den ikke være slik. Det er vi mennesker som har skapt systemene i verden som tillater urettferdighet og da er det også vi som kan gjøre noe med de. Forandringen må skje i alle ledd. Fra de handlingene vi gjør i hverdagen, til de investeringene vi gjør i lokalsamfunnet, til samarbeidene vi har med andre land.

Til slutt er det viktig å vite at det er én ting vi kan si med 100% sikkerhet: det er ikke sikkert at du noen gang vil se fruktene av dine handlinger, men om du velger å ikke handle er det garantert ingenting som vil forandre seg. Changemaker har nå sørget for å gi ungdommene i Troms og Finnmark mulighet til å engasjere seg om de så velger det. Det er et valg jeg selv skulle ønske jeg hadde mulighet til å ta mens jeg enda bodde i Kirkenes.