Derfor bør du demonstrere i dag

Redaksjonen – 19.5.2016
Opposisjonelle i Libya jubler over en seier i kampen mot Muammar al-Gaddafi. Foto: Essam Mohamed/Magharebia (Flickr/CC)

Opposisjonelle i Libya jubler over en seier i kampen mot Muammar al-Gaddafi. Foto: Essam Mohamed/Magharebia (Flickr/CC)

Å sende norske soldater for å trene opprørsgrupper i Syria er å lukke øynene for alt som har skjedd de siste 15 årene. Har vi ikke lært noe som helst av «kampen mot terror»?

Regjeringen annonserte tidligere denne måneden at Norge vil sende en styrke på rundt 60 soldater, som «vil bidra med trening, rådgivning og operativ støtte til lokale syriske grupper som selv kjemper mot ISIL».

Stor skepsis

Changemaker har sammen med en bred fredsbevegelse har reagert med stor skepsis. De siste tiårenes erfaring med å støtte opprørsgrupper i svært ustabile regioner har gang på gang vist at det kan slå fullstendig feil. Libya er bare ett eksempel. Samtidig er det forståelig at regjeringen ønsker å handle.

– IS’ handlinger gir frysninger på ryggen til hvem som helst, og det er dessverre naturlig å tenke at hardt må møtes med hardt. Men det finnes ingen enkle grep i denne konflikten, sier nestleder i Changemaker, Ingrid Holmedahl.

Torsdag 19. mai arrangeres en stor demonstrasjon foran Stortinget med over 30 tilknyttede organisasjoner, hvor Changemaker er med.

Kaotisk region med mange interesser

– Det er ikke mangel på internasjonale aktører i Syria-konflikten. Det er nettopp det som er problemet. Situasjonen er mildt sagt kaotisk, og da bør vi ha en bedre plan enn dette, fortsetter hun.

Hun refererer til lappeteppet av interesser som allerede støtter hver sin side i den mangeårige konflikten, med Iran og Saudi-Arabia som de viktigste aktørene.

– Det Norge kan og bør bidra med er mer humanitær hjelp, større innsats for diplomatiske løsninger, og som siste løsning militært i en FN-ledet operasjon, avslutter hun, og oppfordrer alle til å møte opp foran Stortinget i kveld i 45 vårminutter.