Dette fikk vi til i 2020!

Åsne Hanto – 20.12.2020

Klimaseier: Embla og Harald fra Changemaker i møte med klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn i februar. Norge har akkurat oppjustert sine klimamål. Det er verdig et stort glis! FOTO: Stian Fossum Larsen

Vi gir deg noen av de største høydepunktene og gjennomslagene fra annerledes-året 2020!

2020 kommer utvilsomt til å gå inn i historiebøkene som det store annerledes-året i nyere tid. Korona-pandemien har preget politikk, samfunnsliv og nyhetsbilde på en måte ingen i sin villeste fantasi kunne forestille seg. 2020 ble året for hjemmekontor, hjemmeundervisning, hytteforbud og karantene. Det ble året for klønete Zoom-møter, Norges-ferie og stadig nye retningslinjer. Det ble året da et vennlig håndtrykk plutselig ikke lenger var ok, munnbind ble allemannseie, og alle ventet spent på de siste nyhetene om en potensiell vaksine.

Året har utvilsomt bydd på nye og uvante utfordringer for alle og enhver, inkludert oss i Changemaker. Samtidig må vi ikke glemme at 2020 også har gitt oss store oppturer, mye aktivitet og masse god læring. Vi vil derfor benytte denne anledningen til å dele noen viktige gjennomslag og høydepunkter fra året som har gått.

Klart vi har forandret verden, selv i et annerledes-år!

1. Økte klimaambisjoner

2020 har bydd på flere viktige politiske seire i kampen for en mer rettferdig verden. Det første kom allerede i februar, da Norge endelig økte sine klimaambisjoner! Politikerne våre bestemte da at Norge skal kutte sine utslipp med minst 50 prosent innen 2030! Det hadde ikke skjedd uten presset fra sivilsamfunnet og klimastreikbevegelsen, noe som nok en gang illustrerer kraften i politisk press og ungdomsengasjement. Changemaker vil fortsette kampen for klimarettferdighet med uforminsket styrke inn i 2021.

2. Ansvarlig næringsliv på agendaen

Changemaker har også brukt 2020 til å sette søkelys på etisk handel og ansvarlig næringsliv. I vår lanserte vi hovedtemakampanjen Hvis ingen sjekka, som krever en norsk menneskerettighetslov for næringslivet. Sammen med en rekke andre sivilsamfunnsorganisasjoner, fagforeninger og næringslivsaktører er vi også med i Koalisjonen for ansvarlig næringsliv (KAN). Som følge av omfattende påvirkningsarbeid i 2020, har stadig flere aktører stilt seg bak Changemaker og koalisjonens krav. Lovforslaget vil sannsynligvis bli behandlet i Stortinget i 2021, og Changemaker står klare til å dytte det over målstreken.

Se også: menneskerettighetslov.no


3. Atomvåpenforbud

Ved utgangen av oktober var det god grunn til å juble for alle som ønsker en verden fri for atomvåpen. FNs atomvåpenforbud ble da ratifisert av stat nummer 50, noe som betyr at forbudet vil tre i kraft i januar 2021! Å få på plass et forbud mot verdens farligste masseødeleggelsesvåpen har i mange år vært en viktig kampsak for Changemaker. Selv om forbudet snart trer i kraft, er det mye arbeid som gjenstår, og Norge skal fortsette å legge press på politikerne våre om at også Norge skal slutte seg til FN-traktaten.

4. Et mer etisk oljefond

På tampen av året fikk vi servert en ny gladnyhet! Stortinget har nemlig gått inn for å skjerpe Oljefondets retningslinjer for investeringer. Dette innebærer blant annet at fondet må trekke seg ut av selskaper hvor det er risiko for skatteunndragelse. Dette er et stort steg i riktig retning et mer etisk oljefond, noe Changemaker har kjempet for i lang tid.

5. Masse lokal og digital aktivitet

2020 har også vært et innholdsrikt år for Changemaker som organisasjon. Selv om vi har vært nødt til å tenke litt nytt, har aktivitetsnivået vært høyt også under pandemien. Ved hjelp av digitale verktøy, mye pågangsmot og en god porsjon kreativitet har vi også i år arrangert en rekke vellykkede seminarer, arrangementer og aksjoner. Vi besøkte hele seks byer på fem dager under årets alternative sommerleir. Vi avholdt regionale samlinger rundt om i landet i samarbeid med flere av våre lokalgrupper. Vi har arrangert digitale skolestreiker og livesendte debatter. Vi har også holdt en rekke kurs, skolering og foredrag over nett, produsert en hel haug med nye podkast-episoder og spredd positive nyheter til hele landet under årets digitale Verdens Beste Nyheter-kampanje.


6. Nye medlemmer og lokalgrupper

Mange nye har også kommet til Changemaker i løpet året som har gått. Bare fra august til desember, under høstens vervekampanje, ble det rekruttert hele 229 nye medlemmer til organisasjonen. Og ikke nok med det! Vi har i løpet av året også fått to splitter nye lokalgrupper på plass i henholdsvis Bodø og Agder!

Med dette på plass, er det all grunn til å se lyst på mulighetene for nye, viktige gjennomslag også i 2021!