Klart vi kan forandre verden hjemmefra - tips til den digitale aktivisten

Åsne Hanto – 26.3.2020

Mikey Harris / Unsplash

Aktivismen stopper ikke opp selv om vi er fysisk fra hverandre. Her får du Changemakers ti tips til hvordan du kan forandre verden hjemmefra.

Norge og verden har på kort tid blitt ganske annerledes. Strenge og viktige tiltak har blitt iverksatt for å bekjempe korona-utbruddet. Dette medfører at vi alle som én er nødt til å tilpasse oss en ny hverdag - i hvert fall for en periode.

Det betyr imidlertid ikke at aktivismen stopper opp! Snarere tvert imot er det viktigere enn noen gang at vi fortsetter vårt arbeid for en mer rettferdig verden. Vi må ikke glemme at korona-krisen, som så mange andre av verdens store utfordringer, rammer sårbare grupper aller hardest.

I Changemaker elsker vi å møtes for å diskutere de viktige sakene, være sosiale og planlegge det neste kule arrangementet. Nå som den sosiale kontakten må begrenses til et minimum, er vi nødt til å tenke litt annerledes. Korona-krisen gir oss noen nye utfordringer, men også store muligheter til å drive aktivisme på andre, spennende måter. Vi kan fortsatt møtes digitalt. Vi kan fortsatt påvirke. Og vi kan fortsatt forandre verden - hjemmefra!

Ti tips til digital aktivisme:

1. Lær noe nytt om verden!

Det er vanskelig å forandre verden uten kunnskap. Disse dagene vi alle tilbringer hjemme er en super mulighet til å lære mer om den verden vi lever i. Her på våre nettsider og i magasinet finner du en haug av spennende artikler om ulike utviklingspolitiske temaer du kan fordype deg i.

Liker du best å lytte deg til kunnskap? Sjekk ut Changemakers podkast da vel! I siste utgave av Changemakermagasinet finner du også våre tips til seks andre spennende podkaster som gir ekstra inspirasjon til å forandre verden.

Har du lyst til å se en spennende dokumentar, men du vil heller gjøre det med en venn? Da kan du bruke funksjonen Netflix Watch Party!

2. Delta på webinar!

Changemaker holder vanligvis foredrag for mange tusen folk i året. Nå tar vi med oss all vår kunnskap over i den digitale verden. I tiden framover kommer Changemaker til å holde ukentlige nettbaserte foredrag, såkalte webinarer, om ulike spennende temaer.

Oversikt over våre kommende webinarer kommer snart.

3. Bli digital bøssebærer!

Kirkens Nødhjelps Fasteaksjon er i full gang. Årets innsamlingsaksjon foregår utelukkende digitalt, noe som også betyr at det er lettere enn noen gang å bli bøssebærer!

Midlene fra årets aksjon vil blant annet bli brukt til å bygge livsviktige brønner og sanitæranlegg i flyktningleire og områder rammet av tørke og krig. Er det noe vi virkelig har sett viktigheten av de siste ukene, så er det rent vann!

Changemaker har opprettet en egen Facebook-innsamling til inntekt for Kirkens Nødhjelps viktige arbeid. Kanskje du har mulighet til å gi et bidrag, eller hjelpe oss med å spre ordet og dele i sosiale medier? Eller kanskje du heller vil opprette din egen fasteaksjons-innsamling?

Oppdatert: Årets fasteaksjon er nå avsluttet. Vi sender en stor takk til alle som har bidratt!

4. Jobb med lokal politikk!

Politikk kan påvirkes, også fra sofakroken! Dette er en super mulighet til å sette seg inn i hvordan du kan påvirke dine lokale politikere. Synes du skattesystemet er urettferdig? Mener du kommunen din gjør for lite for miljøet? Skulle du ønske at skolen din hadde en vegetardag i uka? Hva enn du bryr deg om, send en e-post til din lokale politiker og fortell hva du mener! Ikke nøl med å ta kontakt om du ønsker hjelp fra oss til dette.

5. Verv en venn!

Vi trenger alltid flere folk med i kampen for en mer rettferdig og bærekraftig verden. Og Changemakers superkule vervepremier får du også om du sitter i karantene! Hvor digg hadde det vel ikke vært med en ny, deilig genser å sitte inne med?

Slik verver du: Få vennen din til å sende "Changemaker + navnet på personen han/hun er vervet av" til 2380. Medlemskapet på 50 kr trekkes fra telefonregningen, og vennen din får velkomstpakke i posten etter kort tid.

6. Bekjemp matsvinn!

I disse tider har vi alle en gyllen mulighet til å bli enda mer bevisste vårt eget forbruk. Om du planlegger innkjøpene dine nøye slipper du å også kaste mat. Å droppe unødvendige turer til butikken er godt for både miljøet og lommeboka, samtidig som du bidrar til å redusere risikoen for smittespredning! Husk også å ta en ekstra titt i fryseren. Kanskje du allerede har noen gjenglemte godsaker liggende?

7. Krev Fairtrade-kaffe på hjemmekontoret!

Nå er det faktisk enklere enn noen gang å sørge for at kaffen på kontoret er etisk, rettferdig og bærekraftig produsert. Hjemmekontoret er din arena hvor du bestemmer! Velg Fairtrade, og overbevis de du eventuelt bor sammen med om å gjøre det samme.

8. Reparer tingene dine!

Du vet den fine skjorta som mangler en knapp? Olabuksa du ikke lenger bruker på grunn av en rift, eller jakka med en ødelagt glidelås? Nå har du endelig tid til å reparere tingene du allerede eier! Spar miljøet ved å gi klærne dine lengre liv i stedet for å kjøpe nytt.

9. Bytt til en bank som er bra for kloden!

Det er stor forskjell på hvor mye ulike banker bryr seg om etikk og bærekraft. Tar de hensyn til klimaendringer, menneskerettigheter og likestilling? Bidrar de til å finansiere våpenhandel? På nettsiden Etisk Bankguide kan du enkelt finne ut hva din nåværende bank bruker sparepengene dine til, og bytte til et mer bærekraftig alternativ om du ikke er fornøyd.

10. Del hva du gjør!

Fortell oss hvordan du redder verden hjemmefra, da vel! Tagg Changemaker på Facebook, Instagram eller Twitter og vis oss hva du gjør! Kanskje har du noen nyttige tips eller kreative ideer som kan inspirere andre?