Klimastreik og korona: – Vi må stå sammen selv om vi er fysisk fra hverandre

Åsne Hanto – 13.3.2020

– 24. april skal vi sette rekord i antall klimamarkeringer i landet på én dag. Vi mobiliserer til streik fra skole, hjemmekontor eller videoundervisning, men ikke streik fra koronakarantene. Vi er tross alt smart ungdom som lytter til forskere.

Det sier Agnes Granli Lægreid, som er en av initiativtakerne til skolestreik i Norge.

Fram til forrige uke har det vært ukentlige skolestreiker for klima. Studenter på flere studiesteder har mobilisert til en stor studentstreik 20. mars som nå er utsatt fram til høsten for å unngå unødig smittespredning.

– Selv om mye må endres, er initiativtakere og organisasjonene enige om at vi ikke kan avlyse all klimamobilisering. Når løsningen på klimakrisa virker enda fjernere enn vanlig, må vi finne nye måter å samles og stå på kravene. Vi vet ikke hvilke helseråd som vil komme før 24. april, men vi kan streike for klima uten å bryte dem. Derfor har vi fortsatt mål om streikerekord 24. april, sier Aurora Kobernus, leder i Naturvernstudentene på UiO.

Det er flere enkeltpersoner som de siste året har tatt initiativ til store skolestreiker for klima i Norge, i tillegg til organisasjoner som Spire, Changemaker, KFUK KFUM Global, Natur og Ungdom og World Saving Hustle. For et år siden mobiliserte de mer en 40.000 ungdom i hele landet.

– De siste dagene har et hav av seminarer, møter, aksjoner og markeringer blitt avlyst i miljøorganisasjoner og ungdomspartier. Selv om hele verden nå frykter spredning av koronaviruset, må vi huske at ungdom fortsatt er skremt av klimaendringene og fraværet av tilstrekkelige klimatiltak. Denne frykten kan økes når en annen krise opptar all plass i mediene og møteplasser for ungdom forsvinner, sier Aurora Kobernus.

– Selv i vanskelige tider må vi stille krav om framgang i å skape klimaløsningene som skal sikre vår framtid. Vi trenger ikke å samles i folkemengder for å vise politikerne at vi mener alvor, men vi skal utnytte muligheten til å vise mangfoldet i vår bevegelse. Vi skal streike på tusen forskjellige måter den 24. april, på mer enn tusen steder i Norge, sier Agnes Granli Lægreid.

– Nå, mer enn noen gang før, trenger vi å kjenne på mangfoldet i klimabevegelsen. Vi er midt i flere krisesituasjoner samtidig. Vi må tilpasse oss, men ikke miste fokus på målene. Vi må stå sammen, selv om vi er fysisk fra hverandre, sier Tina Våje, en av initiativtakerne.

Klimastreikernes krav

  • Kutte 55 prosent av norske utslipp innen 2030
  • Ingen nye letelisenser til olje og gass
  • Vis internasjonal solidaritet for klimastreikere: Norge må gi 65 milliarder i klimafinansiering årlig - og ingen klimastreikere må bli forfulgt av sine myndigheter.
  • Stans tapet av naturmangfoldet