Dragkamp om medisinene

Redaksjonen – 1.12.2009
Tautrekking novartis global helse

Changemaker trekker tau mot Novartis utenfor Storinget. Novartis saksøker staten India fordi de har forsynt verden med livsnødvendige kopimedisiner.

KrFU-leder Kjell Ingolf Ropstad og SU-leder tar Indias side i Novartis saken. Begge ungdomspolitikerne støtter Changemakers krav til den norske regjeringen, og deltok i markeringen av verdens aidsdag.

Dårlig tilgang til medisiner er et stort problem for fattige. India, som blir kalt utviklingslandenes apotek på grunn av landets produksjon av rimelige kopimedisiner, utfordres av Novartis.Ungdomspolitikerne holdt appell utenfor Stortinget. Mali Steiro Tronsmoen (SU) vil det urettferdige patentstsystemet til livs og Kjell Ingolf Ropstad (Krfu) vil at Stortinget skal jobbe for et mer rettferdig patentsystem. Begge skrev under på Changemakers krav om at Norge må:

  • Bruke den norske eierandelen gjennom Statens Pensjonsfond - Utland i Novartis til å kreve at selskapet trekker søksmålet mot India.
  • Arbeide aktivt i Verdens Handelsorganisasjon (WTO) for at det skal bli lettere å ta i bruk bestemmelsen for unntak i TRIPS-avtalen ved nasjonale krisesituasjoner.
  • Arbeide aktivt i Verdens handelsorganisasjon (WTO) for en reforhandling av TRIPS-avtalen.

Silje wilhelmsen appell

- Mens vi står her pågår det forhandlinger i Verdens Handelsorganisasjon i Geneve. Her må Norge følge opp løftene fra regjeringserklæringen. Vi kan ikke godta at Novartis forhindrer tilgangen på livsviktige medisiner til verdens aidssyke, sa leder for politisk utvalg for global helse i Changemaker, Silje Kjørmo Wilhelmsen i sin appell.

Dobbeltmoralsk

Sille med aidskaker global helse

Changemaker delte ut pepperkaker formet som aidssløyfer og informasjon om saken. I solidaritet med verdens hivpositive samlet Changemaker inn underskrifter på Verdens Aidsdag.

Changemaker mener det er dobbelmoralsk av Norge å si at de støtter Indias kamp for å sikre tilgang til livsviktige medisiner og samtidig investere over 10 milliarder i legemiddelselskapet Novartis som motstrider dette. Siv Mjaaland, informasjonssjef i Leger Uten Grenser, holdt også appell. Det er Leger Uten Grenser som har satt fokus på problemstillingen.