Dusj og dospyling utfordringer i #undervanngrensa

Redaksjonen – 17.10.2014

Det er den varme dusjen og det å trekke ned i do uten å tenke på vannbudsjettet som er de største utfordringene for Solveig, Maria og Marie som lever #undervanngrensa.

Over hele landet lever i disse dager changemakere og andre som har tatt utfordringen, under vanngrensa, det vil si maksimum 30 liter dagen. Dette gjør de for å prøve ut hvordan det er å leve med vann som en begrenset ressurs, og for å markere at TV-aksjonen i år går til å sikre 1 million mennesker tilgang til rent vann. En av dem som er med på dette er Solveig fra lokalgruppa i Bodø.

Bevisstgjøring

Solveig har tatt den helt ut, og skal leve under vanngrensa i 6 dager. I dag, fredag, er hun på dag 5. I løpet av de siste dagene har hun lært mye, spesielt hvor mange ting vi egentlig trenger å bruke vann til, og hvor mye vann vi bruker hver dag. Selv om ikke andre nødvendigvis får mer vann av Solveigs vannsparing, forteller hun at hun kommer til å ha et mer bevisst forhold til vann, også etter at hun er ferdig med å leve under vanngrensa.

- Jeg visste at det var mye, men hadde ingen anelse om hvor avhengig vi egentlig er! Dette kom som en stor overraskelse for meg, forteller hun.

Nordmenn bruker faktisk i gjennomsnitt ca 200 liter vann hver dag. Da blir 30 liter en utfordring. Ifølge Solveig gikk det faktisk ganske greit de tre første dagene, men dag 4 begynte det å bli tøft.

- Det vanskeligste er å ikke kunne gå på do når jeg vil, og ikke ha mulighet til å ta meg en ordentlig dusj, sier hun.

Tips og triks

Også Marie og Maria fra politisk utvalg for global helse lever under vanngrensa. De er begge på dag 2 av 3. De synes det har gått forholdsvis greit så langt, selv om Marie har slitt med hodepine, ettersom hun drikker mindre vann for å slippe å måtte gå på do. Da sparer hun de 6 literne man bruker hver gang man trekker ned. Hva synes de er det vanskeligste med å leve under vanngrensa?

- Å ikke skru på krana uten å tenke over det, sier Maria.

For Maries del er det å begrense det hun drikker. I dag planlegger hun også å trene, så det å holde seg innenfor de 30 literne blir ekstra vanskelig.

Til tross for utfordringene har det vært lett å få med andre på å leve under vanngrensa. Det har heller ikke tatt altfor mye tid å forberede. Solveigs best tips er å lage en oversikt på forhånd over hvordan du skal fordele de 30 literne. I tillegg er det lurt å alltid ha med seg håndsprit og bruke rikelig med tørrsjampo. Et tips fra Maria er å spare på oppvaskvannet, og så bruke det til å skylle ned i do.

Bli med

Har du også lyst til å kjenne på kroppen hvordan det er å leve under vanngrensa? Det er langt fra for seint! Meld deg på her: www.changemaker.no/undervanngrensa

For Solveig, Maria og Marie er det bare snakk om å leve slik noen dager, og de 30 literne de har å leve på er i hvert fall rent vann. Mer enn 800 millioner mennesker har ikke tilgang til rent vann, det vil se mer enn én av ti. Mangel på tilgang til rent vann fører til fattigdom, sykdom og nød. Vil du bidra til å gi 1 million mennesker tilgang til rent vann? Gå med bøsse på søndag! Registrer deg her: www.blimed.no