Embla Regine Mathisen gjenvalgt som leder i Changemaker

Åsne Hanto – 28.3.2020

FORTSETTER: Embla Regine Mathisen fikk fornyet tillit på Changemakers digitale årssamling og fortsetter dermed som leder.

Embla Regine Mathisen (23) er klar for sin tredje periode som leder i Changemaker.

Mathisen ble lørdag 28. mars gjenvalgt som leder på Changemakers årssamling, som på grunn av korona-situasjonen i år ble gjennomført digitalt. Med seg i ledergruppa får hun de nyvalgte nestlederne Lars Andreas Bockman (25) og Matilde Angeltveit (20).

Går løs på sin tredje periode

– Changemaker viste meg i ung alder at alle kan være med på å skape positiv endring i verden, uansett hvem man er. Måten Changemaker jobber på med å engasjere unge i bærekraftig utviklingspolitikk er noe verden virkelig trenger, sier Mathisen.

Mathisen ble medlem av Changemaker i 2012, og tok da initiativ til å starte opp en lokalgruppe i hjembyen Tønsberg. Sommeren 2018 tok hun over ledervervet i organisasjonen.

23-åringen ser tilbake på et innholdsrikt år med mye aktivitet og viktige gjennomslag.

– Høydepunktet i 2019 må definitivt ha vært å se mange tusen ungdommer streike for det de tror på. Ikke bare var vi med på å endre norsk politikk, vi klarte også å mobilisere og engasjere ungdom mer enn noen gang før, sier hun.

Våren 2020 lanserer Changemaker en kampanje om etisk næringsliv. Changemaker krever at Norge vedtar en menneskerettighetslov for næringslivet, og at denne loven må inkluderer strenge sanksjoner for selskaper som bryter loven.

– Vi skal kjempe for at ingen norske bedrifter tjener seg rike på systematiske menneskerettighetsbrudd! Mennesker rundt om i verden, mange av dem barn, jobber i dag under livsfarlige arbeidsforhold og til altfor lav lønn for at vi skal få billige klær og batterier til mobiltelefonene våre. Det vi trenger er en menneskerettighetslov for næringslivet, slår Mathisen fast.

To nye nestledere

På årssamlingen ble det også vedtatt at Changemaker skal gå over til en ny ordning med 1. og 2. nestleder. Lars Andreas Bockman ble valgt som 1. nestleder, mens Matilde Angeltveit ble valgt som 2. nestleder.

Lars Andreas Bockman har det siste året vært leder for Changemakers handelsutvalg. Som nyvalgt nestleder vil han ta kampen for global rettferdighet ett skritt videre. For 25-åringen fra Stavanger er demokratiet i organisasjonen det aller viktigste.

– Changemaker har lært meg utrolig mye om hvordan man jobber i en organisasjon og hvordan man arbeider politisk. I tillegg har jeg lært masse om meg selv, sier han.

– Jeg ønsker at mange flere skal kunne få de samme mulighetene som meg. Derfor mener jeg det er viktig at ledergruppa er tilgjengelig for alle våre medlemmer og at vi alltid er klare til å støtte dem når de trenger hjelp eller innspill.

Matilde Angeltveit tar med seg erfaring fra en rekke ulike organisasjoner inn i sitt nye verv som 2. nestleder i Changemaker. 20-åringen fra Sandefjord vil bruke det kommende året på å kjempe for at unge, engasjerte stemmer blir hørt enda oftere.

– Jeg er en idealist som mener vi må være tøffe i møte med passivitet, og aldri slutte å tenke stort, sier Angeltveit.

– Mange politikere ser ut til å mene at vi bør gjøre ting fordi det alltid er sånn vi har gjort det, noe som er veldig skadelig for framgang. Det er vi unge som er best på å bryte ned denne tankegangen. Vi er tøffe og uredde, og politikerne burde høre mer på oss.

Sentrale verv i Changemaker 2020-2021:

Denne fantastiske gjengen ble valgt inn til verv på Changemakers årssamling 28. mars:

Leder: Embla Regine Mathisen.

1. nestleder: Lars Andreas Bockman.

2. nestleder: Matilde Angeltveit.

Sentralstyret: Bjørn Norman, Daniela Visekruna, Gyda Elise Sæther, Ingrid Navjord, Kristine Sandtrøen, May-Linn Westlien Nyborg, Sandra Larsen, Marte Hansen Haugan.

Politiske ledere: Andrine Bro (utvalg for fred), Anine Sollien Pedersen (utvalg for internasjonal handel), Naja Lynge Møretrø (utvalg for klima og miljø), Markus Frislid (utvalg for gjeld og kapitalflukt).

Andre:

Utvalg for fred: Amanda Andersson Lindholm, Anna Amanda Thylén

Utvalg for klima og miljø: Dagny Bjørger Bjørneboe, Tiril Heiret, Vilde Paulsen.

Utvalg for internasjonal handel: Ask Johannes Grande, Eira Eida, Snorre Skagseth, Sunniva Kasin.

Utvalg for gjeld og kapitalflukt: Kristin Alme, Dinah Noor Tormassy, Marikka Udnæs Elsbak

Utvalgt for global helse: Magnus Bjørløw

Nominasjonskomité: Sofie Sødal Eiksund (leder), Sandra Butoyi, Theresa Aarhus

Kontrollkomité: Mina Hennum Mohseni (leder), Mari Kvelvane Johansen, Richard M. Rekdal.