It's a match!

Redaksjonen – 2.10.2014

Swipe, swipe, match med sultanen i Oman. Swipe, swipe, match med sultanen i Saudi-Arabia. Dette er lyden av Erna Solberg som får match med diktatorer på Tinder. Oops, glemte jeg å føre opp “menneskerettigheter” som interesse, spør hun seg?

Innlegg publisert på spirit.no samme dag.

Når Norge selger våpen til diktatorer som er kjent for å bryte menneskerettigheter skaffer vi oss uheldige allierte. Changemaker tar derfor på seg oppgaven å gi Erna råd om hvordan hun kan lykkes på Tinder.

Attraktiv dame

Hvorfor er diktatorer så hyppe på Erna, og hvorfor er hun på Tinder i utgangspunktet? Norge har en stor våpenindustri og ønsker å selge produktene sine, som er blant de mest teknologisk avanserte i verden. Faktisk selger vi våpen for rundt 4 milliarder kroner i året, og handelen er i vekst. Når verdens våpeninteresserte er på jakt etter partnere, sweiper nok mange seg innom Ernas attraktive profil. Hun er jo statsleder for en av verdens største våpeneksportører.

Stilige karer

Hvem er disse typene som er innom Ernas profil? På profilbildet kan man se at de er flotte menn med mørke solbriller og dyre klær, og blant interesser har de ført opp stikkord som makt, sensur, undertrykking og enevelde. I de fleste sammenhenger er dette folk man bør holde seg unna. De er på jakt etter høyteknologisk krigsmateriell og når de swiper innom Ernas profil blir de interessert. Hvis de på toppen av det hele får match med Erna har de skutt gullfuglen. Hun kan levere, og hun leverer til og med til diktatorer.

Gi Erna Tinder-tips

Swipe, swipe, Erna har fått match med en ny diktator. Samtidig skryter stortingspolitikere av at Norge har verdens strengeste regelverk for eksport av krigsmateriell. Men regelverket, som sier at hensyn til menneskerettigheter skal vurderes når vi eksporterer krigsmateriell, blir ikke fulgt. At Norge eksporterer krigsmateriell til diktaturer burde vært en skandaleavsløring som media kaster seg over, men denne praksisen har blitt så vanlig at den ikke provoserer journalister eller forstyrrer politikernes nattesøvn. Erna kan matche så mye hun vil uten at Stortinget tar ansvar. Men diktatorene kommer bare til å skape kjærlighetssorg og drama for fredsnasjonen Norge. Det er på tide å gi henne råd om hvordan hun finner den rette.

Kunsten å lykkes på Tinder

Det er en kunst å lykkes på Tinder, men det finnes utallige gode råd for hvordan man kan få det til. Det er egentlig veldig lett å dumpe diktatoren. Her er våre tre beste råd for hvordan Erna kan lykkes på markedet, på en betraktelig mer fredelig måte:

Råd 1: Like barn leker best!
Når man er på jakt etter ny partner, er felles interesser en nøkkel til suksess. Har man få felles interesser er det kanskje lurt å swipe dem bort, selv om bildene er aldri så sjarmerende. Den nyeste matchen til Erna er for eksempel sultanen i Oman. Våpenprodusenten Kongsberg Gruppen har signert en milliardkontrakt som sikrer Oman et av verdens aller beste rakettsystemer. Det første Erna må gjøre er å føre opp andre interesser enn bare våpeneksport. Erna vil få langt hyggeligere treff dersom hun fører opp trivelige interesser som menneskerettigheter, fred og demokrati.

Råd 2: Vær deg selv!
Det er viktig å ha profilbilder som forteller hvem du er. Førsteinntrykket er det desidert viktigste når folk sjekker deg ut på Tinder. Det er derfor viktig å ha en gjennomført profil som ikke signaliserer at man kun er ute etter å selge våpen, for slik blir det lettere å matche med andre folk enn diktatorer. Et lite tips til Erna: ta et bilde med deg selv, peace-smykker og en fredsdue. Slike symboler får diktatorene til å swipe rett forbi deg uten å trykke «liker».

Råd 3: Ta en bakgrunnsjekk!
Har du fått match og alt virker flott, kan det være lurt å sjekke ut Facebook-profilen. Se på bilder og felles venner, og deltakelse på arrangementer. Kanskje det finnes venner-av-venner som har blitt undertrykt eller arrestert av den utkårede? Skjult profil kan også være grunn til mistanke. Til sist: Mange er flinke til å snakke for seg, og det er lett å bli forført av flotte ord, men et kjapt google-søk kan avdekke tidligere menneskerettighetsbrudd og annet snusk.

Som leder av fredsnasjonen Norge bør Erna få seg hyggeligere matcher. Changemaker ber Erna stanse norsk våpeneksport til diktatorene, slik kan Norge feire 200 år med demokrati med god samvittighet.

Bli med du også på: www.changemaker.no/stanse