Politikerne takket Changemaker for innsatsen

Åsne Hanto – 11.12.2017

Stortingsrepresentanter mottar lykter for å lyse opp skatteparadisenes mørke kroker.
Fra venstre: Benedikte Pryneid Hansen (R), Eigil Knutsen (AP), Vetle Wang Soleim (H), Tore Storehaug (KrF), Kari Elisabeth Kaski (SV) og Per Espen Stoknes (MDG)

Da Changemaker hadde kampanjeavslutning forrige torsdag stilte mange av partiene opp for å takke organisasjonen for en fantastisk kampanje og god innsats.

Siden juni har Changemaker brukt kampanjen «Skatt 2.0» til å sette fokus på hvordan skatteflukt skaper fattigdom og urettferdighet. På torsdag møtte vi stortingspolitikere fra nesten alle partiene til juleskattefest for å avslutte en fantastisk kampanjehøst. Kampanjesjef, Synnøve Ofte Jakobsen, fortalte «Skatteevangeliet», vi danset rundt julepalmen og sang juleskattesanger. I julegave fikk politikerne litt hjelp til å løse problemet med skatteflukt: En utgave av rapporten vår om enhetlig skattlegging, og en lykt til å lyse opp skattesystemets gråsoner. Alle politikerne understreket hvor viktig Changemakers arbeid har vært for å belyse problemet og påvirke politikerne til å ta det på alvor - og lovet å jobbe videre mot den utrettferdige skatteflukten.

Changemaker kommer til å jobbe videre for et rettferdig skattesystem, selv om kampanjen er overstått. Selv kan du kose deg i disse førjulstider med «Skatteevangeliet» og skattejulesanger.

Skatteevangeliet

Det skjedde i de dager da Siv Jensen var finanshøvding i Norge at det gikk ut befaling om at alle selskaper skulle skattlegges rettferdig. Apple dro på den tiden fra Norge, til Irland, innom Luxemburg, til Hamilton by på Bermuda, siden det ikke ønsket å bli skattlagt på dette viset. Men med den nye skatteleggingen kunne selskapene ikke lenger gjemme seg unna. For det var ikke lenger ly for dem i skatteparadiset. Skatteplanleggingen hadde lenge foregått i mørke, men nå ble datterselskapenes og skatteparadisenes lyssky virksomhet avslørt.

Det var noen politikere der fra Stortinget som var ute og undret hvordan de skulle stanse skattesnusket som foregikk rundt dem. Med ett gikk det opp et lys for dem, det var enhetlig skattlegging, og skattekronenes muligeter lyste om dem.

De dro tilbake til Stortinget, talte til forsamlingen og sa: "Frykt ikke! Vi kommer til dere med bud om en stor glede, en glede for hele folket: I dag kan vi innføre enhetlig skattlegging i Norge; det er løsningen på kapitalflukten som tapper oss og utviklingsland for milliarder. Og dette skal dere ha til tegn: Dere skal se hele selskapsstrukturen under ett og skattlegge etter en fordelingsnøkkel."

Og de andre Stortingsrepresentantene priste og lovet det de hadde hørt og sett; alt var slik som det var blitt sagt dem. Kapitalflukten kunne endelig stanses, nå visste de at det gjaldt å ta ansvar og at det hastet. Enhetlig skattelegging var veien å gå.

«EN GLEDE FOR HELE FOLKET»: Kampanjeleder Synnøve forteller historien om hva som skjedde i de dager da Siv Jensen var finanshøvding i Norge til lydhøre politikere.

Skattejulesanger

Venter du juletregang i ferien? Hvorfor ikke ta opp kampen mot skatteparadisene mens dere trasker rundt treet? Her er gjeld- og kapitalfluktsutvalget sine skattejulesanger.

Deilig er skatten

Melodi: Deilig er jorden

Deilig er jorden
Trygg er veldferdstaten
fæl er profittens pilgrimsgang.
Penger forsvinner
De holdes skjult så
Går de til paradis med sang

Penger har kommet,
Penger har forsvunnet,
rikdom har fulgt revisor'nes gang.
Aldri forandres
skattesystemene
til profittens glade pilgrimssang.


Kveldsskatten

Melodi: Julekveldsvisa

Når har vi skattlagt Apple, og Google står for tur
Men fortsatt har han Amazon og Cola no’ på lur
Ved hjelp av smarte hjelpere har de fått penger ut
til paradis på Cayman, men nå må det snart ta slutt


Skattevisa

Melodi: Musevisa

Når nettene blir lange og penga strømmer inn
så sier skatteplanleggern til buisniss-partnern sin:
Hvis ingen går i fella, men gjemmer sin profitt
så slipper vi å bidra no’ til felleskapet gitt

ref:

Heisan og Hopsan og fallerallera!
enhetlig skattelegging gjør oss alle sammen glad
Heisan og Hopsan og fallerallera!
Rettferdig skattlegging gjør oss alle sammen glad

Ja gründeren er flittig, hun har en god ide
og jobber hardt og lenge for å produsere det
når andre selskap jukser og gjemmer seg for skatt
så vrir det konkurransen og hun blir bedratt (Så vrir det konkurransen slik at grunder’n blir bedratt)

ref.

For land i Sør er skaden større enn som så
flukten av kapital er stor og vanskelig å anslå
Tanzania taper 17 mill-iarder deromkring
De kunne dobla penger brukt på utdanning

ref.


VEL BLÅST: En storfornøyd gjeng fra hovedtemautvalget for kampanjen Skatt 2.0 foran julepalmen