Korrupsjonsjeger mener skattesystemet er basert på fiksjon og må oppdateres

Anne Sofie Lid Bergvall – 25.9.2017

Hun ble verdenskjent da hun tok kampen mot økonomisk kriminalitet på nittitallet og kjemper fremdeles mot kapitalflukt og korrupsjon. Changemaker har møtt Eva Joly.

Ikke alle ungdommer i dag vet hvem Eva Joly er, men på nittitallet ble hun omtalt som en av Frankrikes mest nådeløse og ubestikkelige korrupsjonsjegere. Joly kommer fra Grünerløkka, og flyttet til Frankrike der hun utdannet seg som jurist og jobbet i mange år med økonomisk kriminalitet.

På midten av nittitallet begynte hun å rulle opp saker mot franske olje- og finansgiganter. Dette falt ikke i god jord hos selskapene. Likevel sto Joly urokkelig i møtet med drapstrusler og trakassering for å nøste opp nettet av bestikkelser betalt fra franske selskaper til politikere verden over. Hun har viet sitt liv til å kjempe mot økonomisk kriminalitet, og i dag er hun en tydelig stemme for et nytt, internasjonalt skatteregime. Changemaker møtte korrupsjonsjegeren på et debattmøte hos Miljøpartiet de Grønne på Ås.

GRØNT STORTING: Changemaker møtte Joly på et møte med MDG der hun snakket om grønn omstilling. Hun sitter i Europaparlamentet for det franske miljøpartiet. I Oslo sto hun på den symbolske sisteplassen på stortingslisten til Miljøpartiet de Grønne.

Nådeløs dommer

– Changemaker jobber for tiden med en kampanje for å få politikere med på enhetlig skattlegging. Vi har trettenåringer som synes skatt er noe av det gøyeste som finnes. Så det er skikkelig kult at du hadde tid til å møte oss!

– Det er veldig bra at dere unge engasjerer dere i denne saken, sier en imponert Joly og ler. Selv om håret hennes lyser opp som rosa sukkerspinn fra scenelyset er det ingenting søtt eller fluffy ved denne damen. Hun er nådeløs i sin dom mot skattesystemet, som hun blant annet har skrevet om i sin nyeste bok «Ulv i fåreklær». Der tar hun opp det hun kaller et «race to the bottom» hvor EU-landene konkurrerer mot hverandre om å tilby lavest skatter til multinasjonale selskaper.

– Må slå gjennom fiksjonen

– Skattesystemene i verden i dag ble oppfunnet for 200 år siden, ikke sant, og er helt ute av stand til å klare å skattlegge de moderne multinasjonale selskapene, sier hun.

Joly mener skattesystemet i dag er basert på en fiksjon om at selskaper består av hundrevis av enkeltstående enheter i mange forskjellige land.

– Det er aldeles ikke sant. Når du sitter på toppen av et multinasjonalt selskap, så går du ikke gjennom fem hundre filialer før du kommer til produksjonsenheten. For å beskatte dem må vi slå gjennom denne fiksjonen og si «dere er ett selskap», sier hun.

Joly er den eneste norske personen som sitter i Europaparlamentet og er representant for det franske miljøpartiet, Europe écologie–Les verts (De Grønne). Nå arbeider Joly og De Grønne i parlamentet for nettopp enhetlig skattlegging gjennom et system med det elegante navnet Common consolidated corporate tax base (CCCTB). Med CCCTB skal multinasjonale selskaper rapportere på all sin aktivitet i europeiske land og skatte basert på hvor verdiene skapes.


CCCTB

  • Common Consolidated Corporate Tax Base (CCCTB) er EUs forslag til en mer enhetlig skattlegging. CCCTB foreslår å innføre en standard måte å regne ut hvor mye selskaper skal skatte i hvert av EU medlemsland og vil bli obligatorisk for alle multinasjonale selskaper.
  • Skattesystemet i EU i dag sier at hvert land kan bestemmer selv hvordan de vil regne ut dette, noe som gjør at selskaper kan utnytte smutthull eller skatteavtaler til å gjemme unna penger i skatteparadis.
  • CCCTB ble foreslått av EU kommisjonen høsten 2016, men allerede i 2011 foreslo kommisjonen det samme i en tidligere versjon. Den ble nedstemt av et flertall av medlemslandene den gang.
  • Forslaget skal stemmes over i EUs ministermøte. Dersom ett av landene sier nei, faller forslaget.

– Hvor mye kan jeg mishandle ungen min?

Panama Papers viste at skatteplanleggere spiller en viktig rolle i å gjemme unna store formuer til skatteparadis og sørge for hemmelighold rundt hva selskapene driver med. I sommer satt regjeringen derfor ned et utvalg som skal se på hvordan man kan hindre at skatteplanleggere bidrar til skatteflukt.

– Panama Papers viste tydelig hvordan de tenker. Hva ville du mene om jeg gikk til en advokat og spurte «hvor lite kan jeg jobbe før jeg mister jobben», eller «hvor mye kan jeg mishandle barna mine før barnevernet griper inn»? Det er veldig bra at utvalget ser på rådgivernes rolle. I EU er dette en av anbefalingene De Grønne kommer med, sier hun.

Strenge regler i EU

– CCCTB er jo et system for EU-land. Hva kan Norge gjøre da?

– Norge kan innføre egne regler om at selskaper som opererer i Norge skal beskattes på den samme måten. Vi bør også støtte CCCTB og innføre samme regelverk når det kommer fra EU. EU er et av verdens største markeder og kan beslutte at for å selge produkter i EU, så må selskapene respektere deres regler, sier hun og legger til at det er viktig å jobbe for å endre folks meninger om skatt.

– Det er veldig flott arbeid dere gjør i Changemaker, særlig at dere får unge interessert i disse spørsmålene, sier Joly.