Krigsindustrien er på speeddating i Paris

Åsne Hanto – 14.6.2018

KRIG PÅ UTSTILLING: På EUROSATORY kommer verdens produsenter av krigsmateriell for å vise frem utstyret sitt for potensielle kunder. Hele seksten norske selskap er tilstede, men det er en del av verdens mest autoritære regimer også. Foto: Wikimedia

​Akkurat nå foregår det en spesiell type speeddating i kjærlighetsbyen Paris. På våpenmessen EUROSATORY møtes verdens produsenter av krigsmateriell for å vise hvem som har de beste og mest effektive løsningene i krig.

Blant dem er mange norske selskaper. Dit kommer også delegasjoner fra hele verden, inkludert noen av verdens mest undertrykkende regimer for å finne ut hvem som matcher deres behov best. Changemaker mener Norge ikke skal matche med diktatorer og land som er i krig!

I de siste offisielle tallene, fra messen i 2016, var Norge representert med en offisiell delegasjon. Det samme var blant annet de autoritære landene Qatar, Vietnam og Saudi-Arabia, som alle kjøper norsk krigsmateriell. I år står seksten norske selskaper og viser fram sine produkter for å finne interesserte kjøpere, deriblant statseide Kongsberg Gruppen og Nammo. Nammo stiller blant annet ut 155 mm ammunisjon som har en “enhanced blast and fragmentation effect” for å optimalisere “impact on semi-hard targets on long firing ranges”. Kongsberg stiller ut blant annet sine avanserte luftforsvarssystemer. Hit kommer altså noen av verdens mest undertrykkende regimer for å se hva Norge har å tilby.

Er dette en fest vi ønsker å være en del av? Tydeligvis mener flertallet av norske politikere på Stortinget det, selv om vi egentlig har regler som sier at vi ikke kan selge krigsmateriell og våpen til ustabile regioner. I 2017 solgte nemlig Norge krigsmateriell for over én milliard kroner til Oman, som styres av en eneveldig diktator og hvor mange migrantarbeidere nesten lever som slaver. Og i år inngikk den norske produsenten Kongsberg Gruppen en kontrakt med diktaturet i Qatar verdt svimlende 15 milliarder kroner.

Ønsker vi virkelig å tjene penger på land som undertrykker sin egen befolkning og deltar i krig? Og hvorfor, når vi har regler for våpeneksport, selger vi likevel krigsmateriell til slike regimer? Det eneste Utenriksdepartementet kan fortelle offentligheten er at “vi gjør vurderinger” mens de gjentar mantraet om at “Norge har verdens strengeste eksportkontroll”.

Changemaker mener at våre folkevalgte må holdes ansvarlig for politikken de fører. Istedet for å styrke autoritære regimers militære kapasitet burde vi ha strengere regler, slik at vi ikke risikerer å bli medskyldige i undertrykking og krigføring. Vi trenger å vite hvordan Norge tjener penger, hvilke vurderinger som gjøres og hvorfor autoritære regimer får kjøpe norsk krigsmatereill. Til syvende og sist er det ingen grunner gode nok til å selge krigsmateriell til diktatorer og krigsforbrytere.

Hvis du er enig med oss, meld deg inn i Changemaker ved å sende SMS CHANGEMAKER til 2426!