Kunsten å tåkelegge

Åsne Hanto – 14.5.2018

NORSK: Denne raketten er plassert på et saudi arabisk skip, som har blitt brukt i sjøblokkaden utenfor Jemen, for å hindre medisiner og mat i å nå befolkningen. Raketten er utstyrt med norsk motor fra Nammo, meldte Dagbladet i fjor. Pressefoto: MBDA (CC BY-NC-ND 3.0)

Les Changemakers svar til Bård Torheim, politisk rådgiver i Utenriksdepartementet, sitt innlegg om norsk våpeneksport.

Skrevet av leder i Changemaker, Tuva Krogh Widskjold.

Det er gledelig at Bård Ludvig Thorheim viser interesse for å diskutere norsk eksportkontroll. Det er derimot skuffende at han som representant for Utenriksdepartementet bidrar til å tåkelegge debatten.

Norge har solgt krigsmateriell til Saudi Arabia. Det står svart på hvitt i SSB sin årlige rapportering over eksport av norsk krigsmateriell og i regjeringens årlige eksportkontrollmelding, som Thorheim bør kjenne til. Det er ikke eksportert ut våpen og ammunisjon, men annet krigsmateriell. Krigføring drives ikke utelukkende med våpen og ammunisjon, men med kikkertsikter, overvåkning- og kommunikasjonsutstyr og annet materiell som er nødvendig for å drive en krig. I tillegg har flere medier det siste året avslørt hvordan norske våpendeler har funn et veien til Saudi Arabia gjennom samarbeidsprosjekter.

Skal vi ha en saklig debatt er om eksportkontroll av krigsmateriell er det viktig å presentere fakta på en redelig måte. Det stemmer at norsk eksport av krigsmateriell i 2016 i all hovedsak gikk til det Utenriksdepartementet grupperer som allierte og nærstående land. Saken er bare at eksporten i 2017 viser en skummel trend. Det autoritære regimet Oman er vår største kunde og utgjør nesten en tredjedel av eksporten. Trenden forsterkes ytterligere av at Kongsberg Gruppen i mars inngikk en milliardkontrakt med Qatar.

Vi ser fram til en faktabasert debatt i fremtiden.