Magasin

15 høydepunkter fra 2015

04.01.2016

2015 var rått. Her er noen av de beste tingene som skjedde i Changemaker.

Superhelter

Ikkevold ftw: Rett før nyttår fikk vi vite at Changemaker ville motta den aller første Ikkevoldsprisen i Martin Luther Kings ånd, for vårt langsiktige arbeid for fred og rettferdighet (skryte, skryte). Mottakelsen i midten av januar ble litt av et startskudd på det nye året.

Ikkevoldsprisen Bernt Aardal Hanne Sofie

Skal vi stanse?: Ikke lenge etter, i februar, overleverte vi det som til slutt ble over 9000 underskrifter fra nordmenn som ønsker å stoppe den norske diktatoreksporten. Det hele ble feiret med et Skal vi stanse?-show foran Stortinget.

0 poeng: Samtlige av ungdomspartiene, fra Grønn Ungdom til FpU, ga dansen mellom Stortinget som diktatorene terningkast 0. Men innsatsen fra moderpartiene var dessverre ikke like god. Vi prøver på nytt i år. Her kan du lese en kronikk skrevet av dem i VG om temaet.

Skal vi stanse overlevering undsomspolitikere

Se oss inn i øynene: Sammen med Kirkens Nødhjelp oppfordret vi folk til å ta bilder av øynene sine, og sende til statsminister Erna Solberg på Instagram. Målet var å få mange nok til å lage en mosaikk som viser følgene av klimaendringene – i dette tilfellet en oversvømmelse i Pakistan.

oyne-final

Ny trio ved roret: Diego og Ingrid ble valgt som nestledere på Årssamlingen. De overtok på SommerSNU, etter Tuva og Håvard. På årssamlingen ble også resten av Sentralstyret valgt, og alle de andre fantastiske folka som sitter i sentrale verv. Vil du sitte i verv fra sommeren?

Nye nestledere

Verdens Beste Nyheter: Ble gitt ut i en liten avis som et samarbeidsprosjekt mellom en rekke ungdomsorganisasjoner en vakker dag i april. Rett og slett gode nyheter om verden. Følg avisa på Facebook for gode nyheter hver dag, nesten.

LLR-kake: Changemaker har jobbet lenge og hardt for at selskaper skal betale skatten sin i utviklingsland. Vi fikk en stor ekstraseier da land-for-land-regelverket ble forbedret, slik at norske bedrifter nå må rapportere hva de tjener og hva de skatter – også i skatteparadiser. I 2015 har regelverket blir bedre også i mange andre land. Denne kampen kommer vi til å vinne!

Vi gjennomfører! Her er kakefest fra da land-for-land-regelverket ble forbedret, tidligere i vår.

10 kroner? Her er 20 tilbake!: Dette var morsomt. Den laget vi sammen med SLUG - Nettverk for rettferdig gjeldspolitikk.

Kull er ut: I juni vedtok Stortinget at Oljefondet skal trekke sine investeringer ut av kullselskaper! Det var en megaseier, og et stort steg for en global divestment-bevegelse. Changemaker startet i 2006, hvor vi vasket Finansdepartementet. Blant annet Fremtiden i våre hender, WWF og Greenpeace hadde også en stor del av æren for seieren.

 Let's all now say farewell

SommerSNU: Fant ei øy i havgapet, hadde tidenes sommerleir. Les artikkel om SommerSNU på framtida.no.  Kan du ikke vente til sommeren igjen for å dra på SNU? Kom på VinterSNU som arrangeres 12. til 14. februar i Oslo!

Over vidden for klima: I forbindelse med sommerleiren arrangerte vi en ekstra klimafest, med deltakere fra åtte forskjellige land. Dette var en del av Klimapilegrim - en internasjonal kampanje som skaffet totalt 1,8 millioner underskrifter verden over, for en bedre klimaavtale i Paris.

Sydpolen, Nordpolen, Grønnpolen: Årets hovedkampanje ønsker å sette i gang vår tids største ekspedisjon, til lavutslippssamfunnet alle snakker om. Har du ikke meldt deg på/skrevet under? Gjør det på grønnpolen.no!

#RettiCOP21: I klimaforhandlingene er penger alfa og Ω. Sjekk feeden på Instagram.

RettiCOP21-liten

Seier: Verden klarte å komme fram til en avtale i Paris. En lite forpliktende avtale, men en ambisiøs og global avtale. Dette har vi, og millioner av andre rundt om på planeten, jobbet for i alt for mange år. Nå er det opp til styresmaktene i hvert land å sette i gang konkrete tiltak!

Foto: Ingrid Næss-Holm, Kirkens Nødhjelp

Paris overstått, men nå begynner arbeidet: Tidligere klima- og miljøminister Tine Sundtoft ga alt på COP21, og fikk klapp på skulderen ved ankomst til Oslo. For å få i stand en avtale er én ting, mens å gjennomføre løftene er en annen. Dagen etter sluttet hun i jobben.

Velkommen Tine Sundtoft

Superhelter: Venstre og KrF reddet på slutten av året både et skralt bistandsbudsjett og støtten som gis til organisasjoner som opplyser om utviklingsproblemer, og kommer med politiske løsninger til dem – slike som Changemaker. Det endte opp med superheltkapper. 

Superhelter

TUSEN TAKK FOR 2015!

(Vil du melde deg inn og bidra til en mer rettferdig verden? OK! Send "Changemaker" til 2242!)