Magasin

Dette er Aden etter bomberegnet

19.10.2018

Støvet har lagt seg i den historiske byen sør i Jemen, etter at kamphandlingene stoppet. Nå må folket leve med krigens konsekvenser.

Artikkelen er et samarbeid mellom Redd Barna og Changemaker, og er en del av Changemakers artikkelserie om menneskerettighetssituasjonen i noen av diktaturene som Norge selger krigsmateriell til. Norge selger krigsmateriell til Saudi Arabia, som kriger i Jemen. Signer Changemakers opprop for å kreve at Stortinget skal slutte å selge krigsmateriell til diktaturer.


For kun tre år siden var byen Aden i den nordlige delen av Jemen et levende samfunn som yrte av mennesker, butikker og reisende. Strendene og hotellene var fulle av liv og turistene strømmet til for å se historiske attraksjoner. I dag er Aden en skygge av sin tidligere storhet. Etter at krigen mellom opprørerne og regjeringsstyrkene brøt ut i 2015 har gatene, butikkene, strendene og hotellene blitt tømt for mennesker og store deler av byen ligger i ruiner.

Kjenner etterdønningene av kampene

En enslig smykkemaker holder fremdeles åpen. Han har ikke hatt utlendinger i butikken på veldig lenge, og en av dem var Maria Hallberg. I juli var hun fungerende feltleder for Redd Barna i Aden. Redd Barna har vært i Jemen helt siden 1963 og jobber med flere prosjekter i området, blant annet ernæring, helse, matforsyning og utdanning. De merker tydelig hvordan situasjonen har blitt forverret siden krigen startet.

- Alle offentlig system har fullstendig kollapset. Det er ingen henting av avfall, vannsystemet har kollapset og de som får vann får bare tilgang for noen timer om gangen. Det samme gjelder kloakksystemet, sier hun.

Selv om kamphandlingene er over, kjenner innbyggerne nå på konsekvensene av den nådeløse volden. FN beskriver situasjonen i Jemen som en av de største humanitære katastrofene i verden siden 1945.

(Fortsetter under bildene)

Religiøse opprørere mot regjering og stormakt

Kampen sto om kontrollen over byen, da krigen begynte for tre år siden. Kollegaene til Hallberg fortalte henne om da de satt i hjemmene sine og hørte bombeflyene over hustakene. Houthi-opprørerne ville kaste den sittende presidenten og innsette den forrige. Den sittende presidenten ville ikke gå, og fikk støtte av Saudi Arabia og flere land i den arabiske gulfen.

Sivilbefolkningen havnet mellom dem. De lokale hjelpearbeiderne fra Redd Barna hjalp folk å flykte fra byen. Innimellom å koordinere den humanitære hjelpen måtte de dra i begravelse til venner og familie som ble drept. Noen av dem prøvde å flykte ut av området de bodde i, men de krigende parter stengte dem inne for å bruke dem som menneskelige skjold.

Det hjalp ikke. Begge sidene i krigen i Jemen har gjennomført angrep mot sivile, og er anklaget for å ha brutt humanitærretten. Den saudi-ledede koalisjonen som kjemper mot opprørerne har bombet blant annet skoler, bryllup og gravfølger. I august bombet de en skolebuss og drepte 40 barn.

Inflasjon og hungersnød

I Aden har støvet av krigshandlingene lagt seg. Krigen har flyttet seg nordover til havnebyen Hodeida, men den er enda ikke over. Den påvirker fremdeles livene til menneskene i Aden og resten av landet. Å kjøpe mat til familien sin er blitt mer enn dobbelt så dyrt som før krigen og ingen har råd til å bygge opp igjen hverken infrastruktur eller bygninger. 22 millioner jemenitter er avhengige av humanitærhjelp, og flyktningene strømmer til Aden fra krigshandlingene i Hodeida.

Likevel stiller de lokale opp for hverandre så godt de kan, og Maria Hallberg er imponert over både dem og de lokale partnerne til Redd Barna.

- Det gjør inntrykk når du treffer menneskene som forteller om livet her, og jeg blir imponert over jemenittene. De er åpne og hyggelige, selv om de har det tøft. De som jobber for Redd Barna er engasjert i å hjelpe sitt eget folk.

Nødhjelp er ikke nok til å redde det fattige, krigsrammede og utsultede folket, men Hallberg sier Redd Barna vil være der så lenge de trengs.

- Bare en politisk løsning kan ende krigen. I mellomtiden må vi gjøre det vi kan for å hjelpe og redde folks liv, sier hun.


Teksten er skrevet av Anne Sofie Lid Bergvall, kommunikajsonsrådgiver i Changemaker, basert på et reisebrev fra Maria Hellberg.

.

Jemen og borgerkrigen

  • Jemen har historisk vært et av de fattigste landene i Midtøsten, og var inntil 1990 delt i Nord- og Sør-Jemen.
  • Nordlige Jemen ble styrt av President Ali Abdallah Saleh, som forstatte som president i Jemen etter samlingen. Han styrte landet i over 30 år, frem til han ble tvunget til å gå av etter Jemens "arabiske vår” i 2011. Folket valgte Abd Rabbuh Mansur Hadi til ny president.
  • I september 2014 tok religiøse opprørere, kalt houthiene, kontroll over hovedstaden Sana’a. De ønsker Saleh gjeninnsatt som president. Den valgte regjeringen gjorde Aden sør i Jemen til sitt nye hovedsete. Hadi flyktet til Saudi-Arabia, og er fortsatt der.
  • 26. mars 2015 startet den Saudi-ledede koalisjonen sin militærintervjensjon mot houthiene, etter at president Hadi ba dem om hjelp. Intervensjonen anses som legitim, men de har begått brudd på humanitærretten ved å angripe skoler, sykehus, markedsplasser og nabolag.