Magasin

Gamme den grønne

15.10.2015

Eventyrer og polfarer Aleksander Gamme har brukt hele livet sitt på å leke i naturen. Men han har sine svin på skogen...

Motstand: Som dreven ekspedisjonsfarer har Gamme erfart motstand i mange former. Han mener at det viktigste er uansett å tro på ditt eget prosjekt. Bilde fra Antarktis

Aleksander Gamme

gamme-portrett

  • 39 år gammel eventyrer og polfarer fra Hamar.
  • Kjæreste og samboer med Cecilie Skog. Sammen har de datteren Vilja på åtte måneder
  • Mest kjent for å ha tilbakelagt verdens lengste skitur på 2280 kilometer – fra kanten av Antarktis til Sørpolen og tilbake.
  • Gav nylig ut boken 12 eventyr og et spøkelse på Cappelen Damm. Oppfølgeren Tolv eventyr og et badekar kommer til neste år.
  • Er å se på NRK i seriene Prosjekt Dronning Maud Land, Familiefryd og Oppdrag Nansen utover høsten og vinteren.
  • Jobber også som safariguide og holder foredrag om sine turer.

Foto: Melanie Chamorel Astrup

– Jeg har masse dårlig samvittighet, kommer det fra Aleksander Gamme, polfarer og eventyrer. Øynene er vidåpne og ærlige, øyenbrynene lett hevet. De karakteristiske korketrekkerne rammer inn et solbrunt ansikt: Seilferie med kjæresten Cecilie Skog, datteren Vilja, sykkelturer, klatreturer, fjellturer og andre sprellturer.

Vi er på reisekafeen Chillout på Grünerløkka, og har nettopp tatt to store slurker av dagens etiopiske kaffe. Klokken er ti, solen stråler over hovedstaden, og Aleksander har altså dårlig samvittighet – lettere trigget av Changemakers tilstedeværelse.

– Jeg har et uslettelig stort CO2-avtrykk etter alt for mye reising. Livsstilen er ikke særlig grønn og jeg er vel heller ikke den som har tatt mest tak i dette med CO2-kvoter. Sånne som meg har mange svin på skogen, forklarer eventyreren.

– MEN, sier han kvikt og vifter lett med pekefingen, jeg er en forkjemper for at opplevelse går foran forbruk.

Oppdagelsesreisende

Tandemsykkel gjennom Sahara, 50 dager på ski i sameland, rafting nedover Nilen, luftige sprell over Østlandet med 250 oppblåsbare heliumsballonger. Ti år med fallskjermhopping, bestiging av Mount Everest og turen som virkelig forankrer Aleksander i historiebøkene: Verdens lengste skitur, uten etterforsyninger, uten vindseil og helt uten hjelp - 2280 kilometer - fra kanten av Antarktis til Sørpolen og tilbake. Puh!

– Jeg er ikke akkurat skogens kongle...eller konge, som lader batteriene rundt leirbålet. Jeg vil bruke naturen og utfolde meg. Klatre, hoppe, fly, padle, traske, rangle. Aktiviteter som gir mestring. Det er da jeg liker naturen aller best!

Eventyrbok: Aleksander Gamme stopper ikke forfatterskapet med “Årets Fjellbok (2012)”. Nå er hans nye bok her med fortellinger fra hans favoritt eventyr fra skog og mark.

Eventyrbok: Aleksander Gamme stopper ikke forfatterskapet med “Årets Fjellbok (2012)”. Nå er hans nye bok her med fortellinger fra hans favoritt eventyr fra skog og mark.

Noen av hans siste sprell kan du se på NRK i løpet av høsten og vinteren. Først ut «Prosjekt Dronning Maud Land» hvor han og fem andre boltrer seg i 50 dager på det norske «kakestykket» av Antarktis. Dernest, ved juletider, to episoder fra seilbåtlivet med Cecilie Skog og lille Vilja, hvor vi endelig får svar på det vi alle har lurt på: Hva skjer når en krølltopp som er vant til å dra på tur møter en annen krølltopp som er vant til å dra på tur. Så skal de bli kjærester og få barn, og så skal de fortsette å realisere noen eventyr. Hvordan går det egentlig?

– Det gir et litt mer personlig bilde av oss enn det vi er vant til. Når vi er på ekspedisjoner og har med kamera, er vi på en måte i en rolle, men på seilbåten blir vi utfordret på nye måter.

I Nansens forspor

– Oooooo!, jubler Aleksander og klapper entusiastisk med hendene. (Men ikke like entusiastisk som da han under ferden til Sydpolen oppdaget ostepopp, melkesjokolade og smågodt i et nedgravd depot – sjekk YouTube for en god latter). Opp trappene kommer servitøren med hans favoritt: banana-coconut-shake. Veldig god, anbefales, lover han og kaster seg over sugerøret.

Verdensvant: Alexander Gamme har vært på de fleste

Verden > ting : Alexander Gamme og er en forkjemper for opplevelser foran forbruk. Med mindre det er banana-coconut-shake.

Så, like etter nyttår skjer det vi i Changemaker synes er virkelig spennende: Oppdrag Nansen. Sammen med Børge Ousland, som også er eventyrer og polfarer, har Aleksander trent, forberedt og hatt med fire 13-åringer til Nordpolen. Ekspedisjonen følger i vitenskapsmannen og eventyrerens forspor og handler om å avdekke, undersøke og lære om jordas tilstand, klima og miljø.

– Ikke minst om å vise at barns stemme er viktig og at de kan og vil bli hørt i den store verden. Ekspedisjonen ender opp i Paris i desember, hvor vi under klimakonferansen vil stå foran verdens toppledere og proklamere hva vi har funnet ut på vår ferd, sier Aleksander. Å forberede tenåringene på hva som ventet dem i det iskalde arktiske landskapet var utfordrende.

– Unge mennesker er ikke vant til å tenke konsekvenser. Det er alltid en back-up eller en voksen som passer på. I Oppdrag Nansen måtte vi ta et langt, nytt skritt i forhold til ansvar; skal du knyte skolissen din, gjør det ordentlig, for ellers blir du kald og da må alle vente på deg – i verste fall må du reise hjem, forklarer Aleksander. Også han lærte en hel del underveis.

– Det har vært veldig lærerikt for meg å få vite mer om klima og miljø. Vi ser at det blir mindre flerårsis og mer nyårsis, og den generelle trenden er at isen har blitt drastisk mindre på nord- og sydpolen. Dette påvirker havstrømmingene og global oppvarming, som igjen påvirker jordas systemer.

Motgang og medgang

Vi i Changemaker kan også kalle oss eventyrere og ekspedisjonsfolk. Med kompasspilen pekende i retning av et bærekraftig, lavutslippssamfunn, går vi mot Grønnpolen – og vi har en lang ferd foran oss. Motgang og motvilje dukker opp like hyppig som medgang og motivasjon. Har den erfarne eventyreren noen tips på veien?

– Du kan ikke kvitte deg med motstanden, den er en essensiell del av hele prosjektet. Så da må det også det være en del av den grunnleggende motivasjonen, sier han og slurper i deg siste del av banana-coconut-shaken. Selv brukte han 10 år på å etablere seg som den eventyreren han er i dag. Det gikk på bekostning av både trygghet og vanlige årslønner. Det viktigste er å tro på prosjektet. Ikke gi deg!  

– Passion is everything!

Motstand: Som dreven ekspedisjonsfarer har Gamme erfart motstand i mange former. Han mener at det viktigste er uansett å tro på ditt eget prosjekt. Bilde fra Antarktis

Motstand: Som dreven ekspedisjonsfarer har Gamme erfart motstand i mange former. Han mener at det viktigste er uansett å tro på ditt eget prosjekt. Bilde fra Antarktis. Foto: Alexander Gamme

Følg Aleksanders eventyr på Instagram: @aleksandergamme