Magasin

Håpet til Ali

10.10.2018

Som 17-åring ble Ali arrestert og dømt til døden i Øst-provinsen i Saudi Arabia. Seks år seinere ber han fortsatt for livet, men vet ikke når bøddelen plutselig kommer.

Artikkelen er skrevet av Ina Tin, seniorrådgiver i Amnesty International, og er en del av Changemakers artikkelserie om menneskerettighetssituasjonen i noen av diktaturene som Norge selger krigsmateriell til. Signer Changemakers opprop for å kreve at Stortinget skal slutte å selge krigsmateriell til diktaturer.

Ali al-Nimr var 17 år og gikk på videregående skole da den arabiske våren kom til hjembyen hans, Awamiya. På gårdsplassen holdt han fugler, som han likte å stelle og mate. Han lot dem fly fritt omkring. Ali var glad i å reise, og uansett hvor han var, hadde han med seg kameraet sitt. Han elsket å fotografere, har fetteren hans, Mohammed al-Nimr, fortalt meg.

Onkelen var en kjent sjia-leder. Prekenene til sjeik Nimr al-Nimr var populære, særlig blant ungdom. Sjeiken var ikke redd for å tale mot saudiske myndigheters systematiske diskriminering av den sjiamuslimske minoriteten i Saudi-Arabia. Han talte for sameksistens mellom de ulike trosretningene innen islam. Han talte for menneskerettigheter og mot bruk av vold. Sjeiken var det store forbildet til Ali og han ble med sjeiken på en demonstrasjon. Noen uker senere ble Ali kjørt ned av en politibil og arrestert.

Han var blodig og forslått etter påkjørselen, men i fengselet ble det verre. Til dommerne har han forklart at han ble utsatt for tortur. 17-åringen ble slått og sparket. Nesa og leppene hovnet opp, flere tenner brakk, han fikk store smerter i magen og tisset blod. Til moren sin har han fortalt at han lengtet etter å dø under forhørene. Han ble lovet at han ville bli løslatt hvis han samarbeidet og signerte et papir han ikke fikk lese. Han hadde ingen advokat. Gutten satt 40 dager i isolasjon. Familien fikk han først treffe etter fire måneder. Moren kjente ham ikke igjen.

Ali ble stilt for en terrordomstol. Ingen fikk vite om den første, hemmelige rettshøringen. Han fikk ingen advokat. Familien leste om rettssaken i avisen og hyret en advokat. Men advokaten ble nektet å besøke Ali og forberede et forsvar. Tilståelsen til Ali ble brukt i retten. De tre dommerne var verken interessert i påstanden om tortur eller å høre at han hadde blitt lokket til å signere noe han ikke visste hva var. Ali var blitt 19 år da han som den første av demonstrantene under den arabiske våren i Øst-provinsen ble dømt til døden.

Han ble dømt for å ha brutt troskap til herskeren, å ha deltatt i demonstrasjoner mot staten, å ha ropt slagord mot staten, og å ha laget en nettside på sin Blackberry i den hensikt å oppfordre til demonstrasjoner. Han ble også dømt for å ha angrepet politi med molotovcocktails og stein, å holde en rømling i skjul, å oppbevare et maskingevær og å utføre et væpnet ran. Familien mener alle anklagene som innebærer bruk av vold er fabrikkert.

Moren til Ali legger ut oppdateringer om hvordan det går med Ali de gangene hun hører fra ham.

Kongen, kronprinsen og forfølgelsene

I Saudi-Arabia har kongen all makt. Styreformen er et absolutt enevelde. Det finnes ikke et valgt parlament, men kongen har utpekt en rådgivende forsamling og kalt sammen et ministerråd av prinser fra kongefamilien som hjelper ham i styringen av landet. Kong Salman er en meget gammel og syk mann, og han har utpekt sønnen sin, Mohammed bin Salman, til kronprins. På folkemunne kalles han MBS. I praksis er det han som styrer Saudi-Arabia i dag, han har samlet all makt i egne hender. Han er bare 33 år og kan komme til å styre et av Midtøstens mest innflytelsesrike land i en mannsalder.

Landet er verdens største oljeprodusent og verdens nest største våpenimportør. MBS har vist at han gjerne bruker denne makten. Det var han som sto bak den militære alliansen som gikk inn i Jemen i 2015, det var han som startet konflikten med Gulf-staten Qatar, og det er han som puster liv i ilden i rivaliseringen med Iran.

Samtidig som MBS fører en aggressiv utenrikspolitikk, driver han en omfattende forfølgelse av selvstendig tenkende borgere i Saudi-Arabia. Under hans styre er det gjennomført bølger av arrestasjoner av kvinneaktivister, menneskerettighetsforkjempere og religiøse ledere som ikke lar seg true til å applaudere hans utenrikspolitikk. De risikerer alle sammen å bli tiltalt som terrorister siden kongehuset bruker krigen mot terror som et skalkeskjul for å kneble det de oppfatter som illojalitet på hjemmebane. MBS har på få år skapt en lammende fryktkultur, men MBS har blitt kjent for å ha gitt folket sirkus. Han har åpnet opp for en underholdningsindustri, konserter har blitt tillatt. Kvinner kan for første gang gå på fotballkamper og de kan kjøre bil.

Likevel ligger Saudi-Arabia i bunnsjiktet i verden når det gjelder respekt for menneskerettighetene og i toppsjiktet når det gjelder antallet henrettelser. Det finnes ikke ytringsfrihet, religionsfrihet, forsamlingsfrihet eller organisasjonsfrihet. Politiske partier og demonstrasjoner er forbudt. Det er ikke rettssikkerhet og tortur er utbredt. Såkalt frafall fra islam og homofili straffes med døden. Kvinner er underlagt en mannlig verge gjennom hele livet og må ha hans godkjenning for å gifte seg, reise, ta utdanning og få helsehjelp. Alle religiøse minoriteter diskrimineres og har ikke tillatelse til å utøve sin religion. Migrantarbeidere utnyttes og diskrimineres på det groveste.

Lever i håpet helt til bøddelen kommer

Tilbake i Øst-provinsen er fetteren til Ali, Mohammed al-Nimr, overbevist om at Ali ble arrestert på grunn av slektskapet til sjeik Nimr: «Det var en hevn mot faren min og hele familien. Slik er myndighetenes politikk. Akkurat som mafiaen. De forsøker alltid å ydmyke de eldste i familien ved å arrestere de yngste, og å undertrykke de yngste ved å arrestere de eldste. Hvis du er ung og tenker at du ikke har noe å tape på å gå ut i gatene og forsvare rettighetene dine, tar de faren din for å presse deg til taushet», sier Mohammed al-Nimr. I januar 2016 ble Sheik Nimr al-Nimr henrettet sammen med flere andre aktivister. Den dagen henrettet Saudi Arabia 47 mennesker på en dag.

Ali vet ikke når fengselsbetjentene kommer for å føre ham til bøddelen. Hver eneste natt har vært en avskjed. Kong Salman avgjør når den siste timen hans kommer. På kongens klarsignal blir Ali halshugget. Den unge gutten har trøstet moren sin på denne måten: «Jeg er et menneske som lever i håpet. Hvis det blir virkelighet, vil jeg takke Gud. Hvis ikke, vil jeg leve lykkelig i håpet».


Historien til Ali og onkelen hans er omtalt i boka til Ina Tin «Saudi-Arabia. Sverdet og stemmene».

Vi trenger flere engasjerte medlemmer, som kan hjelpe oss å få gjennomslag for vår politikk og skape et mer rettferdig samfunn. Meld deg inn i Changemaker via sms (send CHANGEMAKER til 2426, koster 50 kr) eller fyll ut skjemaet her:

Bli medlem i Changemaker

NB: Fylles ut programmatisk dersom denne innsendingen er blitt sendt til Winorg

Medlemskontingent

Se Changemakers personvernserklæring