Magasin

Historier fra hepatitt-rammede

28.11.2016

Virussykdommen hepatitt C rammer til sammen 150 millioner mennesker i verden, men det blir fort bare et tall. Det er ikke ofte man hører gode nyheter om hepatitt C, men det betyr ikke at de ikke finnes. Les historiene til tre pakistanere som har blitt friske på Leger Uten Grensers Machar-klinikk i Karachi.

Portrett av Nabi

Nabi Alam (19)

19 år gamle Nabi Alam bor i Bengali Para i Machar Colony og har tre brødre og tre søstre. Han jobber som naturfagslærer på den offentlige skolen i Mahar Colony, hvor han underviser i kjemi, biologi og fysikk. Nabi Alam plan var å fortsette utdanninga i medisin i Kina. Som en del av søkeprosessen var det pålagt for ham å gjennomgå en medisinsk undersøkelse. Der oppdaga han at han hadde hepatitt C.

Nabis drøm om en utdanning innen medisin har midlertidig blitt satt på pause. Da Nabi viste faren sin testresultatene ble han fortalt at han kunne ha fått viruset gjennom moren, under graviditeten.

TILBUD PÅ KUR MOT HEPATITT C: KUN 181 000,-

Leger Uten Grenser oppsøkende medarbeidere informerte Nabi at behandling var tilgjengelig hos Machar Colony-klinikken. Nabis behandling starta og det virker som at den har hatt positive resultater. Han har imidlertid bestemt seg for å endre planene sine. Han kommer ikke til å forlate landet, men vil isteden lansere et initiativ som heter «The Light of Knowledge». Etter jobben på skolen hjelper Nabi omkring 400 lokale barn som ellers ikke har tilgang til klasseromsundervisning.

Vi ønsket bare at hun skulle bli frisk.

–Ajab, gift med Kulsoom

Kulsoom (20)

20 år gamle Kulsoom har nettopp fullført hepatitt C-behandlinga og er nå frisk fra sjukdommen. Kulsoom har vært gift med Ajab i tre og et halvt år. De har en 18 måneder gammel datter, Rumaissa. Faren til Ajab gikk bort for tre år siden på grunn av hepatitt C.

Ajab er en av åtte søsken: Han har fire brødre og tre søstre. De tre yngste studerer fortsatt og det er de to eldste som forsørger hele husstanden. Faren gikk tidlig bort med hepatitt C og byrden av å forsørge familien ble overlatt til de to eldste. Det var derfor alarmerende for hele familien da Ajab fikk vite at også Kulsoom hadde hepatitt C.

– Vi ønsket bare at hun skulle bli frisk, sier Ajab.

Ajab har støtta kona si gjennom hele behandlinga hennes. Han er henrykt over at den er ferdig, og at hun er frisk fra hepatitt C. Han sier at han håper Leger Uten Grenser vil utvide programmet, slik at flere mennesker kan få behandling.

Noor Alam

Noor Alam var den første pasienten med hepatitt C som ble frisk på Leger Uten Grensers Machar-klinikk i Karachi i Pakistan. Han bor sammen med kone og seks barn i et hus de leier halvveis ned et smalt smug i slummen. For omtrent sju år siden begynte Noor Alam å føle alvorlige smerter i kroppen. Han gikk til en lokal klinikk for å bli testet og oppdaget at han hadde blitt smitta med hepatitt C.

For å kunne gjennomføre dyr behandling har han siden måttet selge huset sitt, men behandlingene var ikke suksessfulle. Noor Alam sto overfor finansiell ruin og med en ung familie å mette, men var fortsatt ikke frisk etter to omganger med behandling. Situasjonen hans ble også verre. Noor Alam har ikke tilgang til avansert medisinsk behandling i det offentlige helsesystemet, fordi han har innvandret fra Bangladesh.

TEST DINE MEDISINKUNNSKAPER

I fjor hørte Noor Alam om Leger Uten Grenser-klinikken i Machar Colony. Han besøkte klinikken og påbegynte snart et behandlingsprogram. Mens han gikk gjennom behandlingen måtte han sende de tre eldste barna sine (jenter) for å jobbe med rekeskrelling, sånn at familien kunne få råd til mat for dagen. En bøtte med reker kan ta opp til én time å skrelle, med en inntekt på kun 20 pakistanske rupi (0,19 USD). De jobber minst seks timer om dagen. Jentene hadde ikke mulighet til å fortsette utdanningene sine på grunn av dette.

Noor Alams eldste sønn går fortsatt på den lokale skolen. Han håper at sønnen skal få en utdanning og få muligheten til en framtid som ikke innebærer fiske. Noor Alam gleder seg nå over at han er frisk fra hepatitt C.

(Disse historiene, som originalt ble publisert i mars 2016, er bearbeidet og oversatt til norsk av Erik Eriksen for Changemaker med tillatelse fra Leger Uten Grenser.)