Magasin

12 høydepunkter i 2016

02.01.2017

2016 var året verden aldri sluttet å overraske. Her er en oppsummering av små og store høydepunkter for Changemaker i året som har gått.

Folkehøgskoleelever fra Communication for Change-programmet klarte å få lokalpolitikerne i Hareid til å erklære kommunen som "skatteparadisfri".

Vi kan ikke klage på at 2016 har vært kjedelig ihvertfall. Her er tolv hendelser som har vært viktige for Changemaker i året som for øvrig har vært dominert av krig og skandaler.

SEIER! Kontroll på norske våpen

Allerede før oppstartshelgen arrangerte fredsutvalget rapportlansering på Kulturhuset i Oslo. Rapporten End-User Certificate: A Paper Tiger?, ba om strengere sluttbrukererklæringer, og førte til dobbeltsideoppslag i Dagsavisen. Noen uker senere arrangerte vi et eget stortingsseminar med samme tema. Litt senere på året førte det nesten til gjennomslag i Stortinget. Men Venstre stemte dessverre feil.

Men enda viktigere fikk vi gjennom et vedtak om at den årlige stortingsmeldingen skulle komme tidligere på året. Det vil gjøre det lettere å for både stortingspolitikerne og folk flest å vite hvem vi selger våpen til og hvor mye. Et lite, men viktig skritt for å sikre at kontroll på norsk våpeneksport!

Etikk på agendaen i norske kommuner

Gjennom leserinnlegg i lokalaviser (for eksempel dette som satt i gang debatt i Budstikka), tverrpolitiske møter med kommunepolitikere og kreative underskriftsaksjoner fikk Changemakers lokalgrupper etikk på agendaen rundt om i kommune-Norge.

Vi ønsket nemlig at også statsoblisasjoner (en type verdipapir som man kan investere penger i, på samme måte som i aksjer eller eiendom) skulle få etiske retningslinjer. I innboksen til Tuva tikket det inn innspill fra ivrige kommunepolitikere.

Etisk Changemakerobligasjon på vei til kommunepolitikere.

Elvestuen snudde kursen på VinterSNU

På VinterSNU overleverte vi 4900 underskrifter fra Ekspedisjon Grønnpolen-kampanjen, til lederen av Stortingets energi- og miljøkomité, Ola Elvestuen (V). Han lovet oss å gjøre det han kunne for å få oss på rett kurs i klimapolitikken, og snudde kompasspila fra fossilt til fornybart.

Klimamillionærer er ikke som andre millionærer

Årets politiske fasteaksjonskampanje, som vi gjennomførte sammen med Kirkens Nødhjelp, hadde Oljefondet som mål. Vi ville at fondet skulle investere i det som løser klimaendringene – og ikke det som skaper dem. Derfor inviterte vi alle som eier fondet – altså deg og meg – til å bli klimamillionærer, og endte opp med en full koffert med millioner (milliarder, faktisk).

Changemaker og Kirkens Nødhjelp inviterte i fjor komitéleder Hans Olav Syversen til å bli klimamillionær ved å investere i fornybar energi. Da takket han nei. Nå kan han takke ja likevel.
Ingrid overleverer 8207 klimamillioner til leder av finanskomiteen, Hans Olav Syversen.

Panama Papers

I april kom det endelig vann på mølla i arbeidet mot skatteparadiser, som Changemaker har jobbet med i mange år. 11,5 millioner dokumenter fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossaca Fonseca – tidenes aller største dokumentlekasje – avslørte at skatteparadiser har en sentral rolle i det som er blitt en global hemmeligholdsindustri.

Dette visste vi så altfor godt fra før. Men siden alt som skjer i skatteparadiser er hemmeligholdt har det vært vanskelig å få konkrete eksempler. Det kom det massevis av i "Panama Papers"-skandalen. DNB ble tatt på senga, og til og med statsministeren på Island måtte gå av!

Hårreisende nok har politikerne fortsatt ikke kommet med gode, nye løsninger, og land-for-land-rapporteringen som Changemaker dyttet gjennom forsøkes nå vannet ut.

Hanne Sofie Lindahl på TV2 Nyhetene.
Hanne Sofie Lindahl på TV2 Nyhetene.

FLAUT

Changemakers egen SKAM-kopi (én av de første, leeenge før Trygdekontoret og alle de andre) ga et innblikk i livene til en tilfeldig gruppe ungdommer i en skolegård i Oslo. Se filmene igjen og igjen:

Årssamling og nye ledere

Hanne Sofie Lindahl ga ledervervet videre til Tuva Krogh Widskjold (les intervju) på årssamlingen som også fant sted i april. Ny politikk, organisatoriske valg og spennende debatter ga en svært innholdsrik årssamlig.

SEIER! Etiske statsobligasjoner i Oljefondet

3. juni ga Stortinget beskjed til Regjeringen om å komme tilbake med retningslinjer for ansvarlige investeringer i statsobligasjoner. Changemaker har jobbet for slike retningslinjer i mange år, så vi reiv i en gatefest utenfor Stortinget sammen med finanskomiteen.

Gatefest for etiske obligasjoner.
Gatefest for et skritt mot etiske investeringer obligasjoner i juni 2016, klarer vi å ta det siste steget denne våren?

SommerSNU og kampanjelansering

På sommerleiren, som dette året fant sted på Melhus i Trøndelag og var et høydepunkt i seg selv, lanserte vi kampanjen Fritt for medisin. Kampanjen tok tak i det faktum at en tredjedel av verdens befolkning mangler tilgang til nødvendige medisiner, fordi de er for dyre, eller fordi de faktisk ikke finnes.

Se bildene fra sommerleiren her. Og hvis du ikke har meldt deg på årets sommerleir ennå, så kan sette av tidspunktet her.

Et popupotek ble bygget og satt opp i Trondheim sentrum.
Et popupotek ble bygget og satt opp i Trondheim sentrum.

Verdens beste nyheter

Til tross for deprimerende politiske overraskelser i løpet av året har vi også minnet folk på at det går overraskende bra med mange av verdens utfordringer. Avisen Verdens beste nyheter er nettopp det det høres ut som, og vi delte ut 100 000 av dem, i byer i hele Norge. Lille julaften var også Tuva i NRK Dagsnytt atten og fortalte om hvor viktig det er å ikke bare få servert et nyhetsbilde hvor alt ser mørkt ut.

Embla deler ut verdens beste nyheter.
Embla deler ut verdens beste nyheter.

– Dei har jo heilt rett

I begynnelsen av desember satt vi punktum for Fritt for medisin-kampanjen, og ga Kari Kjos (Frp) og Anniken Huitfeldt (Ap) en enorm pille med de nye ønskemedisinene som over 2500 nordmenn har bidratt med. – Dei har jo heilt rett, sa Kari Kjos. Det har også rektorer, politikere, og folk flest også sagt, gjennom hele høsten. Les oppsummeringen av kampanjen her, og hva vi har fått til.

2354 ønskemedisiner ble overlevert Anniken Huitfeldt (Ap) og Kari Kjos (Frp).
2354 ønskemedisiner ble overlevert Anniken Huitfeldt (Ap) og Kari Kjos (Frp).

2017 blir historisk

Til slutt kan vi nevne at det har skjedd masse annet, dette er kun toppen av isfjellet, men da må du bla litt gjennom nettsiden her. For eksempel stemte 123 stater for et atomvåpenforbud, men Norge stemte nei! (Ikke akkurat høydepunkt.) Vi hadde et kjempebra VinterSNU i Oslo og HøstSNU i Nordfjordeid, som du kan se bilder fra her.

2017 er et historisk år, for da fyller Changemaker 25 år. Vi gir ut en bok! Om oss selv! Og arrangerer en ekstra staselig jubileums-sommerleir i Oslo.

Men enda viktigere enn det: I 2017 skal vi fortsette å jobbe for en mer rettferdig verden, som vi gjør hvert år. Takk for at du er med!

selfie
Fra vinterleiren i Oslo.