Magasin

– Norge må gjøre alt i sin makt

29.10.2015

Piskeslagene skal på nytt hamre mot den 31 år gamle trebarnsfaren Raif Badawi, som sitter fengslet i Saudi-Arabia for å ha opprettet en nettside. Samtidig reiser kona hans rundt for å få vestlige regjeringer til å heve stemmene.

I tillegg til 1000 piskeslag, som skal spres over 20 ganger, har Raif fått ti år i fengsel og to millioner kroner i bot. Tidligere i vår falt de første 50 piskeslagene, men piskingen har lenge vært utsatt på grunn av hans helse. Nå melder VG at Saudi-Arabia vil gjenoppta piskingen.

Raif står også i fare for å bli dømt for “frafall” fra islam, en dom som vil gi dødsstraff. Changemakermagasinet møtte kona hans, Ensaf Haidar, tidligere i år på et møte arrangert av Amnesty Norge.

Regimekritiker og familiefar

– Han er perfekt, sa kona Ensaf Haidar om mannen, og fortalte om tiden da de møttes. Foreldrenes motvillighet overfor paret førte til en ekte Romeo & Julie-historie, med forbudte roser ned fra soveromsvinduet og mobiltelefon teipet fast på ytterdøra.

Til forskjell fra originalen endte historien tilsynelatende godt, fram til politiet en dag kom for å hente Raif. Bloggen “Free Saudi Liberals Forum”, som Raif hadde opprettet, skapte irritasjon hos myndighetene.


Ensaf Haidar bor nå i asyl i Canada sammen med sine tre barn, som ikke har truffet sin far på fire år.
Ensaf Haidar bor nå i asyl i Canada sammen med sine tre barn, som ikke har truffet sin far på fire år.

Dobbel standard

Blir Saudi-Arabia forskjellsbehandlet i responsen fra vestlige regjeringer? Amnesty-etterforsker May Romanos, som også tolket for Ensaf, fortalte om Raifs sak i lys av det storpolitiske spillet i Midtøsten.

– Alle (vestlige) regjeringer har dobbel standard, mente hun, og pekte på at Saudi-Arabia ikke er bedre enn for eksempel Iran når det kommer til menneskerettighetssituasjonen. Likevel blir de behandlet midlere fordi de fortsatt blir ansett som en alliert for amerikanske interesser i Midtøsten. I Saudi-Arabia blir Amnesty sett på som en terrorist-organisasjon.

Våpeneksporten fortsetter

På tross av at Børge Brende “tar sterk avstand fra” dommen og piskingen, fortsetter samhandlingen med Saudi-Arabia med raskere fart. En delegasjon fra norske myndigheter var i Saudi-Arabia i fjor høst for å åpne dører for norsk næringsliv.

Langt viktigere er likevel at våpeneksporten fortsetter som før. Saudi-Arabia er det landet som har mottatt mest militærutstyr fra Norge det siste tiåret. På Stortinget ble man likevel ikke enige om tiltak da partiene diskuterte eksporten i tidligere i vår.

– Piskingen av Raif Badawi skjedde samtidig som vi var midt inne i våpeneksportkampanjen, og ble et klart eksempel på de grove menneskerettighetsbrudd som skjer i land Norge eksporterer til, forteller påtroppende nestleder Ingrid Holmedahl, som også var på møtet.

Ikke sikkert at det ordner seg for pappa

Lars Vaular har også vist sitt engasjement for saken ved å møte opp på demonstrasjon utenfor den Saudiske ambassaden i Oslo. Sangen “Det ordnar seg for pappa”, på det nye albumet 666 GIR, er tilegnet Raif. De to er begge født i 1984 og Vaular er allerede tobarnsfar. Sangen forteller om de velmenende løgnene: Det kommer til å ordne seg.

Lars Vaular har markert seg som en sterk forkjemper for Raif, og møter jevnlig opp på aksjon utenfor den saudiske ambassaden.
Lars Vaular har markert seg som en sterk forkjemper for Raif, og møter jevnlig opp på aksjon utenfor den saudiske ambassaden.

I Quebec i Canada, hvor Ensaf bor i asyl med hennes tre barn, er det ennå håp om at det kommer til å ordne seg. Men det blir mindre for hver dag. Hun er avhengig av at folk fortsetter å bry seg, og holder presset oppe. Og at statsledere tør å stå opp i mot Saudi-Arabia.

– Norge må gjøre alt i sin makt, var den klare oppfordringen fra Ensaf.

Denne teksten er originalt publisert i Changemakermagasinet 2/2015. Som medlem får du fire utgaver av magasinet i postkassen hvert år.