Magasin

Israels plan for Jerusalem truer fremtidens fredsplan

09.03.2018

Jerusalem har alltid vært en by med mange ulike kulturer, religioner og folk. Nå holder Israel på å gjøre byen nesten helt jødisk. Eksperter frykter det betyr slutten på to-statsløsningen.

Fra en høyde i sentrum av Jerusalem kan du se den gullfargede kuppelen på Klippemoskeen glinse under en blå himmel. Herfra kan du skue forbi gatene i gamlebyen, bort til den israelske og moderne vest med sine skyskrapere. Skuer du derimot østover ser du den høye separasjonsmuren snirkle seg mellom trange palestinske nabolag, flyktningeleirer og ulovlige israelske bosettinger.

Jerusalem er en delt by, vest og øst, israelsk og palestinsk, men det er ikke alle som er enige om det. Palestinerne vil ha Øst-Jerusalem som sin hovedstad i en fremtidig stat, men Israel ser både øst og vest som sitt og jobber hardt for å sørge for at det blir det.

Endrer bygrensene og demografien

Mens Vestbredden og Gaza ble okkupert av Israel i 1967, ble Øst-Jerusalem, som ligger på Vestbredden, annektert av Israel (se faktaboks). Israelerne anser Øst-Jerusalem som en del av Israel og området er underlagt israelsk lov, selv om FN mente og mener østbyen skal være under palestinsk styre.

Talsperson i den israelske menneskrettighetsorganisasjonen B’Tselem, Amit Gilutz, mener Israel siden 1967 har jobbet for å sikre at mest mulig av territoriet er bosatt og kontrollert av israelere.

– De har ett mål, å kontrollere så mye land som mulig, og ha så få palestinere som mulig. Jerusalem er ikke én forent by, og realiteten er at Øst-Jerusalem er okkupert palestinsk land, sier han.

Giltuz mener at israelske myndigheter manipulerer demografien i øst og vest gjennom å endre grensene for og sammensetningen i Jerusalem, helt i strid med internasjonal lov.

Tidslinje over Jerusalem - 1947 til 2017 (interaktiv)

Forskjellen mellom anneksjon og okkupasjon

  • Et okkupert område er under en annen stat sin militære kontroll, men anses fremdeles som et eget område. Folkeretten har tydelige regler for hva du kan og ikke kan gjøre emd et okkupert land. For eksempel kan du ikke bosette ditt eget folk der.
  • Et annektertområde blir ved makt innlemmet som en del av landet som annekterer det.
  • Kilde: Store norske leksikon

Jerusalem Master Plan 2000-2020

Selv om ingenting er vedtatt finnes det flere planer og forslag for hvordan byen skal forenes under israelsk styre.

«Jerusalem Master Plan 2000-2020» er den første planen som ser på Øst- og Vest-Jerusalem som en helhet og regulerer alt fra boliger, parker, økonomisk utvikling og infrastruktur i byen. Planen sørger blant annet for at de palestinske områdene ikke kan bygges ut, ved at områdene rundt blir regulert som parker og naturreservater. Samtidig åpnes nye områder for boligbygging i Vest-Jerusalem. Målet for planen er at den palestinske befolkningen i byen skal begrenses til maks 40 prosent. Den er aldri vedtatt, men ifølge en rapport fra Al Shabaka Palestinian Policy Network implementerer likevel israelske myndigheter dens visjon.

Endrer kartet over Jerusalem

Et annet forslag har fått tilnavnet «the Greater Jerusalem bill». Med «the Greater Jerusalem bill» foreslår politikerne i Israel å endre bygrensene for Jerusalem for å inkludere 19 ulovlige, israelske bosettinger på Vestbredden. Konsekvensen er at 150 000 israelske bosettere blir regnet som innbyggere i Jerusalem, samtidig som 100 000 palestinere i Jerusalem mister sin status som innbyggere i byen.

Aviv Tatarsky er forsker for den israelske organisasjon for likebehandling i Jerusalem, Ir Amim. Til Middle East Eye beskriver han situasjonen som «etnisk rensning, uten våpen, men med lover og reguleringer». Forslaget ble lagt på is da amerikanske diplomater grep inn før jul.

Ulovlige lover

Gilutz fra B’Tselem mener israelske myndigheter skaper en forestilling av at okkupasjonen er lovlig - gjennom at de innfører nasjonale lover som regulerer forholdet mellom myndighetene og palestinere. For eksempel er det nylig vedtatt en lov om at palestinere kan miste «oppholdstillatelsen» sin i Jerusalem, dersom de er «illojale» mot Israel.

– Måten israelske myndigheter behandler palestinerne er i tråd med israelsk lov. Problemet er at lovene er designet for å undertrykke palestinerne. I realiteten tar de land fra ett folk og gir det til sitt eget, noe som er helt ulovlig i følge internasjonal lov, sier han.

I følge Gilutz endrer israelske myndigheter demografien gjennom flere virkemidler: Bosette sin egen befolkning på okkupert, palestinsk land; bygge separasjonsmuren som stenger palestinere ute fra deler av Vestbredden og Jerusalem; riving av palestinske hus og å ta fra palestinere «oppholdstillatelsen». I tillegg tror han israelske myndigheter gjør livet surt for palestinerne for å få dem til å flytte fra Jerusalem.

Infografikk Jerusalem

Tostatsløsningen er død

Statusen til Jerusalem har alltid vært et av kjernespørsmålene i fredsprosessen mellom Israel og de palestinske myndighetene. Føsteamanuensis i historie ved Høgskolen i Innlandet, Jørgen Jensehaugen, frykter Israels plan er å torpedere tostatsløsningen ved å avgjøre spørsmålet om Jerusalem selv. Han mener Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad er dødsstøtet for tostatsløsningen.

– Fredsprosessen for en tostatsløsning har tre bein. Landegrenser, Jerusalem og de palestinske flyktningene. Du kan ikke fjerne én av disse uten at hele løsningen faller. Nå har USA gitt dem en av tre, flyktningene er for lengst glemt og Israel har i praksis vunnet, sier han.Etterlyser nye løsninger

Utenrikskorrespondent i NRK, Sidsel Wold, tror det er på tide å se etter andre løsninger.

– Tostatsløsningen blir aldri noe av slik jeg ser det. Hvordan skal en palestinsk stat bli en realitet med dagens fakta på bakken og Israels politiske høyredreining? Og hvem kjemper for en to-statsløsning i dag? Hvem bryr seg om palestinerne av dagens maktpolitikere? Ikke mange, før det bryter løs en intifada. Da tvinges man til å se på problemet. Alle ledere og politikere snakker om fred, men status quo kommer til å fortsette og det fører til at palestinerne taper på alle kanter, sier hun.


Wold mener palestinerne nå må kjempe for like rettigheter som israelere i en én-statsløsning, men førsteamanuensis Jensehaugen tror ikke det heller er en reell mulighet.

– Én-statsløsning innebærer at Israel gir palestinerne statsborgerskap, og detkommer de ikke til å gjøre. I stedet bør man se på andre mekanismer. Det eneste som kan få Israel til å endre politikken er nok hvis okkupasjonen blir en større kostnad, så økonomisk boikott er en løsning, sier han.