Noen uker ren frihet

Anne Sofie Lid Bergvall – 10.11.2016

Paris!

Interrail er å dra akkurat dit du vil, akkurat når du vil. Mari og Synnøve deler sine heiteste tips til Europa på skinner.

– Eg trur dessverre ikkje me forandra verden noko særleg. Me fant ein sjappe for World Change da, og tok mykje tog som er betre enn å ta mykje fly.

Men for en gang skyld var ikke målet å redde verden. Tidligere i år vant Mari Kvelvane Johansen, som har vært med i studentgruppa i Oslo og startet i sentralstyret i høst, to Interrail-billetter med fri togreise i hele Europa. Hun er tilfeldigvis også rå til å tegne.

Sammen med en venn kunne hun altså bare hoppe på neste tog, og dra strake veien til Spania, Italia, eller hele veien til Tyrkia. Med så mange stopp på turen som de hadde tid og lyst til å presse inn. Vennen ble Synnøve Ofte Jakobsen, som tilfeldigvis også sitter i sentralstyret. Lett.

Nå er det en ny mulighet til å vinne en tur for to. Derfor tenkte Mari og Synnøve de kunne dele sine beste tips og triks, og mange opplevelser.


Det var ikke veldig mye planlegging før turen, men det er jo også noe av poenget.

– Me hadde ein cirka-plan: sørover på vestsida av Alpene, gjennom Nord-Italia, og nord igjen på østsida, forteller Synnøve.

Hva var det beste?

– Van Gogh-museet i Amstedam var fanstastisk. Og å sitte å spise pasta ved en kanal i Venezia. Og å ta tog gjennom de sveitsiske alpene. Og hele Firenze, sier Mari, som ikke helt kan bestemme seg.

Og det kleineste?

– Ein kveld på jazzbar i Paris, der me møtte to brødre på tur frå Manchester. Tørrare samtaler er det lenge sidan me har hatt, sier Synnøve.

10 tips for turen

1. Husk pass.

Det glemte Synnøve, og turen ble utsatt en dag. Jammen bra med fleksible billetter (som er det du kan vinne i vervekampanjen)

2. Spontant er sinnsykt gøy. Og litt slitsomt.

Å planlegge hostell et par dager i forveien kan være deilig. Vi feira da vi tilbrakte 2 netter på samme sted.

3. Omfavn ditt nye perspektiv på mat og måltider.

Kjeks kan brukes til ALT. Det er bestikk, pålegg, tallerken og, vel, kjeks, alt i ett. Kjeks holder humøret oppe, og kjeks med hummus er middag.

4. Europa om sommeren er varmt.

Nyt det. Og ta med klær du er komfortabel i. Viskose og mye deodorant anbefales. Og drikk vann. Hele tida. Men du kan jo dra på vinteren også. Eller i påska.

5. (For de over 18) Ta spontantatovering i Budapest

Budapest har sannsynligvis verdens kjekkeste tatovører.

6. Pass på blodsukkeret til deg og dine reisekamerater.

Med lavt blodsukker kan selv de merkeligste ting bli vanskelige. Potensielle konfliktområder ved lavt blodsukker: hvilken geometrisk form skal brødet ha (vil vi ha trekantet brød eller vanlig formet brød?), i hvilken retning ligger hostellet, og hvem skal ha overkøya. Viktige avgjørelser bør ikke tas på tom mage, se pkt 3 om kjeks.

7. Du trenger ikke reservere billett i Sveits.

De ler litt av deg viss du prøver, men er veldig hyggelige likevel.

8. Blir du blakk, røm østover

Der er det billigere.

9. Ta det med et smil

Som sur betjening på tradisjonelle ungarske kurbad, franske damer som skjeller deg ut, og folk som gjemmer makrell under osten på pizzaen din.

10. Kos deg!

Masse.