- Norge må ikke bli avhengig av våpeneksport til diktatorer

Åsne Hanto – 20.9.2018

Norge er på vei til å gjøre seg avhengig av å selge krigsmateriell til autoritære regimer, viser en ny rapport. Nå krever Changemaker at eksportreglene endres.

Onsdag lanserte Changemaker rapporten «Våpensalg i grenseland». Den advarer blant annet mot at autoritære regimer utgjør en stadig større mottaker av norsk krigsmateriell.

– Helt på trynet

Frem til 2016 hadde eksport av krigsmateriell til diktaturer utgjort under ti prosent av det totale salget. I fjor ble derimot diktaturet Oman Norges største kunde, Norge solgte krigsmateriell til Saudi Arabia for 41 millioner og i år signerte Kongsberg Gruppen en historisk stor avtale med Qatar. Rapporten viser at det vil bli stadig vanskeligere å stanse Leder i Changemaker, Embla Regine Mathisen, reagerer kraftig på trenden.

– Norge selger krigsmateriell i hytt og gevær. Regjeringen, som ellers satser på menneskerettigheter, tillater at vi blir stadig mer avhengig av diktatorer og krigsherrer. I tillegg er disse landene gjennomkorrupte, og uten etterkontroller har vi ingen måte å vite at ikke norsk krigsmateriell brukes mot sivilbefolkningen eller i krig. Dette er fullstendig uansvarlig og moralsk sett, helt på trynet, sier hun.

Tomme ord om menneskerettigheter

Rapporten advarer også mot at industriens avhengighet til internasjonale produsenter og aktører kan svekke Norges beredskap, sikkerhet og evne til å drive selvstendig sikkerhetspolitikk. Nå krever organisasjonen at Stortinget strammer kraftig inn det norske regelverket.

– Alle de fine formuleringene om at vi skal vurdere mottakerlandet ut ifra deres respekt for menneskerettigheter blir tomme ord når vi fortsatt selger til land som bomber skolebusser og undertrykker befolkningen sin. Enten må flertallet på Stortinget stramme inn regelverket, slik at praksisen reflekterer intensjonen, eller så må de slutte å lyve og kalle en spade for en spade. Norge tjener penger på krig og undertrykking.

Rapportens andre hovedfunn:

  1. I reglene legges det stor vekt på mottakerlandets respekt for menneskerettigheter, men reglene er så rundt formulert at Norge likevel kan selge slike land krigsmateriell.
  2. Norge har, i motsetning til mange politikeres fremstilling, ikke det strengeste regelverket.

Dette kan du gjøre

  • Signer oppropet vårt mot norsk våpeneksport på www.changemaker.no/krigsmateriell
  • Støtt vårt arbeid ved å melde deg inn i Changemaker. Send sms CHANGEMAKER til 2426 (koster 50 kroner).

Les hele rapporten her