Ny skolestreik for klima 24. april

Åsne Hanto – 11.2.2020

– Vi kommer ikke til å sitte stille i båten å se på at Norge fortsetter å ødelegge kloden på bekostning av andre, sier Changemaker-leder Embla Regine Mathisen. Fredag 24. april tar vi igjen til gatene!

Forrige uke meldte regjeringa inn forsterka klimamål til FN på minst 50 % kutt innen 2030. Nå mobiliserer ungdomsorganisasjonene KFUK-KFUM Global, Spire, Natur og Ungdom, World Saving Hustle og Changemaker til ny skolestreik, for det er fortsatt enorm avstand mellom politikernes løfter og kravene fra titusenvis av skoleelever som streiket flere ganger i 2019.

– Vi unge har ikke blitt hørt i klimasaken. Har vi ikke sagt ifra tydelig nok? Isåfall kommer vi til å gjøre det nå når vi tar ut til ny storstreik for klima 24. april, annonserer Tina Razimafimby Våje, en av initiativtakerne til skolestreik i Norge

24. april er også datoen den internasjonale streikebevegelsen har blitt enige om, så det er ikke bare i Norge elever vil forlate skolebenkene og ta til gatene på denne dagen. Organisasjonene forventer at rekordmange unge går ut i skolestreik for klima 24. april, og satser på ny rekord i antall steder med streik i Norge.

På Eidsvoll plass i Oslo var det 20.000 elever som streiket 22. mars 2019, og til sammen 40.000 i hele landet.

Manglende handling fra politikerne legger ingen demper på streikelysten. Leder i Changemaker, Embla Regine Mathisen, er klar på viktigheten av at Norge må ta sitt ansvar for den klimakrisen vi nå står ovenfor.

– Klimakrisen rammer hardest de som ikke har skyld i problemet og vi kommer ikke til å sitte stille i båten å se på at Norge fortsetter å ødelegge kloden på bekostning av andre. Ifølge rapporten Norways Fair Share er Norges ansvar å kutte minst 53 prosent av sine utslipp og gi 65 milliarder kroner i klimafinansiering. Det er det eneste rettferdige, sier Mathisen.

Klimastreikerne har gått sammen og blitt enige om å legge til et nytt krav: “stans tapet av naturmangfold”. Streikerne krever også at Norge må vise solidaritet med streikere i resten av verden som ikke har de samme rettighetene vi har i Norge. Kravet til streikerne er at Norge skal jobbe for at ingen streikere skal bli forfulgt for å streike for framtida.

Streikens krav

  • Kutte 55 prosent av norske utslipp innen 2030
  • Ingen nye letelisenser til olje og gass
  • Vis internasjonal solidaritet for klimastreikere: Norge må gi 65 milliarder i klimafinansiering årlig - og ingen klimastreikere må bli forfulgt av sine myndigheter.
  • Stans tapet av naturmangfoldet​