Regjeringen må følge opp ulovlig kapitalflukt!

Simen Bondevik – 7.12.2021

Ulikhet er et heftig debattert tema i norsk politikk. Men visste du at en av de viktigste kildene til global ulikhet er kapitalflukt?

Av: Naja Amanda Lynge Møretrø, leder i Changemaker. Først publisert i Dagsavisen 02.12.2021.

Hvert år gjemmes mellom 500 og 600 milliarder dollar bort fra fellesskapet. Dette er penger som kunne sørget for rent vann, skolegang eller vaksiner til millioner av mennesker. Når penger gjemmes bort blir andre globale utfordringer enda vanskeligere å ordne opp i.

Hvor blir det av pengene?
Kapitalflukt er når selskaper og enkeltpersoner flytter pengene sine slik at de betaler mindre skatt. Ofte flyttes pengene til såkalte “skatteparadis” - steder med lav skatt og mye hemmelighold. Men så lenge selskapet eller personen er registrert der, kan de betale skatt der i stedet for andre steder, selv uten lokal virksomhet. Både lovlige og ulovlige smutthull brukes ofte for at de få som sitter på toppen og styrer selskapene, skal tjene mest mulig.

Et gammelt system i en ny verden
Systemene vi bruker i dag, ble lagd for lenge siden! Tech-gigantenes verdi har økt med 2300% de siste ti årene! Likevel skatter de nesten ingenting til landene de har virksomhet i. Google, for eksempel, skattet bare 0,1% av det de tjente i Norge i 2015.

De som har minst fra før blir rammet hardest. Pengene som går ut av disse landene er en betydelig andel av landets ressurser. For 80 år siden var halvparten av landene i verden kolonier, og hadde naturligvis ikke det beste utgangspunktet til å klatre på rangstigen. Den historiske ulikheten har ikke blitt jevnet ut.

Hva kan vi gjøre med det?
Vi må opprette en global skattekonvensjon i FN. Slik kan vi lage løsninger og gode systemer som kommer alle til gode, ikke bare rike enkeltpersoner, selskaper og land. I Hurdalsplattformen står det at Norge skal ta en lederrolle i å “bekjempe ulovlig kapitalflyt og skatteunndragelse”. Nå må de følge opp. Changemaker krever at den nye regjeringen sørger for at verdens skattepenger ikke gjemmes bort!