SNU på hjul oppsummert

Åsne Hanto – 3.7.2020

Rullende sommerleir: Embla Regine Mathisen (f.v.), Lars Andreas Bockman og Matilde Angeltveit tok med seg Changemakers sommerleir rundt om i Norge.

Fem dager, seks byer og et tettpakket program med faglig påfyll, gode samtaler og hyggelige sommeraktiviteter. Høydepunktene sto i kø under SNU på hjul!

Kan man skape ekte sommerleir-stemning uten å samles på ett sted? Svaret er definitivt ja!

Seks byer på fem dager

Forrige uke gikk Changemakers rullende sommerleir, SNU på hjul, av stabelen. Konseptet var helt nytt av året, og ble skapt etter at Changemakers tradisjonsrike sommerleir (SommerSNU) måtte avlyses av hensyn til smittevern. Når man ikke kan samle alle på ett sted, hva er vel da bedre enn å ta med sommerleiren ut til folket?

Se bilder og video fra de ulike arrangementene lenger ned i denne saken.

På fem travle dager besøkte Changemakers ledergruppe, bestående av Embla Regine Mathisen, Lars Andreas Bockman og Matilde Angeltveit, hele seks byer: Bergen, Stavanger, Kristiansand, Tønsberg, Sarpsborg og Oslo. Det ble hyggelige møter med medlemmer fra Changemakers lokalgrupper, spennende og lærerike arrangementer og selvfølgelig sol, bading og andre sommersprell langs veien.

Bærekrafts-quiz og lokale handlingsalternativ

Første stoppested for sommerturnéen var Bergen, hvor quiz om bærekraft sto på programmet. Vinneren ble Henrik fra Changemaker Bergen Student, som fikk masse nytt Changemaker-stæsj i premie.


På dag to gikk turen videre til Stavanger og Bjergsted Kulturpark, hvor vi møtte lokalpolitiker (og tidligere Changemaker) Kjartan Alexander Lunde (V) til en spennende prat om hvordan man kan gjøre verden litt bedre fra sin egen hjemkommune.

Rettferdig handel ble naturlig nok et sentralt tema i samtalen med nestleder Lars Andreas Bockman, som denne våren har ledet arbeidet med Changemakers kampanje #hvisingensjekka. Lunde fortalte blant annet om hvordan en underskriftskampanje gjorde Stavanger til en av Norges første Fairtrade-kommuner.


Sommerprat med utviklingsministeren

En skikkelig godbit sto for tur da Changemaker tok med seg sommerleiren videre til Sarpsborg. Dit hadde vi nemlig også fått med oss utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF).

Hva gjør Norge i kampen mot fattigdom? Hvordan rammer korona-pandemien og klimakrisen mennesker i utviklingsland? Hvordan kan barn og ungdom påvirke regjeringen til å ta mer bærekraftige valg? Store og viktige spørsmål ble besvart i møtet med mannen som har hovedansvaret for Norges utviklings- og bistandspolitikk.

Se hele arrangementet med utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) her:


Møte med et æresmedlem

Nok en spennende samtale sto på programmet da SNU på hjul returnerte til Oslo. Denne gang med æresmedlem i Changemaker, Fredrik Glad-Gjernes, som i 1993 syklet fra Nordkapp til Cape Town for å bevise at "nøden bare er en sykkeltur unna."

Glad-Gjernes, som selv var med på å opprette Changemakers aller første arbeidsutvalg og sentralstyre, ga oss her et unikt innblikk i Changemakers historie og hvorfor det er så viktig med aktivisme. Vi fikk selvfølgelig også hele historien om sykkelturen til Cape Town, som på mange måter var springbrettet til Changemaker som organisasjon.

Se hele samtalen med æresmedlem Fredrik Glad-Gjernes her:


Plakataksjon

Under SNU på hjul ble det også arrangert en nasjonal plakataksjon for vår pågående kampanje #hvisingensjekka. I kampanjen krever vi at Norge vedtar en rettferdig lov for næringslivet som straffer menneskerettighetsbrudd og belønner bedrifter som tar ansvar. Les mer om kampanjen og bli med oss i kampen for et mer ansvarlig næringsliv her.


Sommeridyll og konsert

Politikk og faglig påfyll sto som vanlig i fokus for mange av våre arrangementer, men det ble selvfølgelig også tid til helt andre ting. Ingen sommerleir er komplett uten sol, bading, god mat og sommeraktiviteter, og i Bendiksbukta i Kristiansand og på Ormøya i Oslo ble det servert ekte sommerleir-stemning i strandkanten for gamle og nye medlemmer.

Topp underholdning sto også i år på programmet, og fredag kveld rundet vi av årets SNU på hjul med en forrykende konsert med KLOSSMAJOR på Kulturhuset i Oslo.

Tusen takk for et fantastisk SNU på hjul!