Sol, sommer og verdensforandring

Åsne Hanto – 27.5.2016

Changemakers sommerleir nærmer seg, og det ligger an til et svært spennende og variert program.

SommerSNU går av stabelen fra 26. juni til 1. juli, denne gang midt i smørøyet av Norge, nemlig Sør-Trøndelag. Her er noen av smakebitene fra årets program.

Midtøstenhistorier og Panama Papers

Mange har allerede fått med seg at NRKs mangeårige utenriksreporter, Sidsel Wold, kommer for å fortelle historier fra sin tid som midtøstenkorrespondent. Med Einar Lunde, Tom Kristiansen og Hege Moe Eriksen på programmet i de siste årene, har det blitt en kjær tradisjon å få besøk av dyktige journalister med førstehåndskunnskap om utenrikspolitiske temaer, for å dele litt av deres tanker og erfaringer. Det er også noe av det folk sitter igjen med som den beste delen av programmet.

En annen tungvekter er Morten Bøås fra NUPI (Norsk utenrikspolitisk institutt), som har jobbet mye med tema knyttet til fred og konflikt i Afrika, f.eks. landrettigheter og statsborgerskapkonflikter, opprør og geopolitikk.

Skatteparadiser og snyltende selskaper har virkelig vært på agendaen denne våren. Peter Ringstad fra Tax Justice Network, vil forklare oss alt som forklares kan om Panama Papers-skandalen. Tidligere changemaker Peter er en av de som vet mest om internasjonal skatteproblematikk i Norge, og appåtil en rev på å formilde det.

Ikke minst vil alle de politiske utvalgene holde verksteder om aktuelle temaer de jobber med. På disse verkstedene kan du velge mellom vanskelighetsgrad. så her er det mulig å bli introdusert for, eller få større innblikk i alt fra fornybar energi til det internasjonale handelssystemet.

Sjokolade og rumpeldunk

Men ta det mer ro. På SNU er det ikke bare politikk. Blant kreative verksteder er det mye å velge mellom – alt fra yoga og massasje til teatersport, volleyball eller rumpeldunk. Eller du kan lære å lage din egen økologiske sjokolade.

På kveldene dukker den mytiske snabelcaféen opp, som definitivt har noe med snabler å gjøre, men kanskje ikke de du tror. Også åpen scene er et must. Har du et talent? Ikke? Bra, for her er det ingen terskel. At det dukker opp ei og annen som siden gjør det stort på Spotify skal du likevel ikke se bort ifra.

Kampanjelansering og internasjonale gjester

Den nye patentkampanjen, som handels- og helseutvalget vårt sammen har spikket på helt siden i fjor vil lanseres, som også inkluderer en svær aksjon i Trondheim sentrum. Spent? Vi også.

SNU er et arrangement for changemakere i hele Norge, enten du har vært med i mange år, eller kommer helt fersk. Men vi får også besøk fra changemakere fra andre land, som er med i organisasjoner som likner på vår. Hvordan driver de med aktivisme i Kenya, for eksempel? Har svenskene fått med seg Skam?

Dette er selvfølgelig bare smakebiter. Hele kaka får du på SommerSNU, og du kan melde deg på her.

Se SNU-sjef Emblas SommerSNU på 1-2-3