Changemaker lanserer tegneserie for etisk næringsliv!

Changemaker Norge – 9.3.2021

Verden og våre handelssystemer er kompliserte, men det betyr ikke at vi ikke kan påvirke dem. Man kan faktisk påvirke på mange måter, og i år valgte vi å gjøre det litt annerledes og gøy! Nemlig med å lage en tegneserie.

Når det ikke går an å møtes så mye fysisk så har heller engasjerte medlemmer i Changemaker jobbet fram en tegneserie med støtte fra LNU Kultur! Denne tegneserien er en del av kampanjen #hvisingensjekka. Her har vi satt fokus på menneskerettighetsbrudd i handelssystemet, fordi vi mener at handel skal være etisk.

Det er et stort problem at mennesker verden over jobber under livsfarlige og utrygge forhold hvor deres menneskerettigheter ikke blir respektert. Dette skjer på fabrikker og i gruver som produserer varer og tjenester vi bruker her i Norge. Det er jo skikkelig urettferdig! Eksempler kan være tekstilarbeidere i land som Kambodsja og Bangladesh, som jobber for dårlige lønninger i utrygge fabrikker for at vi skal få billige klær. Det kan være barn i Kongo som jobber i livsfarlige koboltgruver for at vi skal få batterier til mobiltelefonen våre. Dessverre finnes det ikke et tydelig og strengt regelverk som kan forhindre at slike menneskerettighetsbrudd skjer.

Resultatet blir at det er opp til forbrukere å finne ut om tingene en kjøper er etisk og bærekraftig produsert, men det er ikke der ansvaret skal ligge.

Løsningen ligger i at staten og næringslivet må ta ansvar, det skal ikke lønne seg å bryte menneskerettigheter. For at alt næringsliv skal bli etisk trenger vi en rettferdig lov som straffer brudd på menneskerettigheter i bedrifters virksomhet. Derfor jobber vi i Changemaker for å få på plass en menneskerettighetslov for næringslivet. Den vil pålegge norske bedrifter å utføre såkalte menneskerettslige aktsomhetsvurderinger. Det betyr at de må kartlegge hvor i sine leverandørkjeder de risikerer å bidra til menneskerettighetsbrudd, og deretter arbeide for å minimere denne risikoen. Hvis en slik lov vedtas vil vi forbedre livene til millioner av mennesker. Denne loven vil også gjøre det mye enklere for norske forbrukere å handle etisk.

Tegneseriestripene og de medfølgende tekstene tar opp denne tematikken. Og vi håper den lille blekka får deg til å lære noe nytt, tenke, le og til å handle for en mer rettferdig verden.

Levi Holt Bratland er en illustratør og grafisk designer fra den lille bygda Grungedal i indre Telemark. Han har laget alt i tegneserien "Hvis ingen sjekka". Som formgiver har han en forkjærlighet for det tegnede og banale, og har latt seg inspirere av alt fra tegneseriestriper til samtidskunst, rock og kopimaskiner. Selv om han ikke er over gjennomsnittet opptatt av politikk, anser han seg som en del av den tause majoritet når det gjelder klima- og menneskerettighetsspørsmål, og synes vi skal prioritere verdens svakeste såvel som kommende generasjoner over profitt.

Finn han på @leviholtbratland

    Vil du ha en tegneserie?

    Vil du ha en (eller mange) tegneserier? Disse er ypperlige for en skoleklasse, for lokalgruppa, ungdomsklubben eller vennegjengen!

    Bestill ved å sende epost med ønsket antall og adresse til post@changemaker.no med “tegneserie” i emnefeltet.