Tone mottar Innsiktstipendet 2017

Åsne Hanto – 7.7.2017
Tone Sørfonn Moe drar til Marokko for å følge rettsaken mot 24 saharawier.

UVURDERLIG: Tone Sørfonn Moe får innsiktstipendet for å observere om rettsaken mot 24 saharawier foregår på en ordentlig måte og at rettssikkerheten deres blir ivaretatt. - Hadde jeg ikke fått stipendet hadde jeg ikke kunnet gjøre dette, sier hun.

Hun er en av få personer som dokumenterer rettsaken mot 24 personer fra okkupert Vest-Sahara og menneskerettsbruddene de opplever. Nå mottar hun Innsiktstipendet fra Changemaker.

– Den ene av dem som var blitt arrestert var blitt torturert så lenge at han ikke kunne gå. Soldatene bar ham på et teppe inn til en dommer og tok fingeravtrykket hans. Fingeravtrykket, som de tok mens han var bevisstløs, skulle liksom være en tilståelse på at han var med på drapet av elleve politifolk.

Jusstudent Tone Sørfonn Moe forteller den opprørende historien til en av mennene hun møtte i Marokko. Han er saharawi, fra okkupert Vest-Sahara, og er sammen med 23 andre saharawiske aktivister dømt for drapet på elleve politimenn i et sammenstøt mellom en gruppe som jobber mot okkupasjonen og marokkanske soldater. Dommen falt i en marokkansk militærdomstol, og foregikk under svært kritikkverdige forhold. De dømte aktivistene anket dommen, og rettssaken pågår akkurat nå i en strafferettsdomstol i Marokko. Moe er en av få personer som rapporterer fra rettsaken, og har fått tildelt Changemakers innsiktstipend for arbeidet hun skal gjøre med å vurdere i hvilken grad internasjonale standarder for rettferdig rettergang ble overholdt.

Vil du vite mer om saken? Sjekk ut Tones første blogginnlegg!

Finnes ikke bevis mot aktivistene

I 2010 oppsto det store sammenstøt mellom saharawiske aktivister og marokkanske soldater og politimenn. I sammenstøtene ble flere av de ledende personene i den fredelige saharawiske motstandsbevegelsen arrestert. De skal ha drept elleve politimenn i sammenstøtene.

– Domstolen har ikke vist noen bevis hverken på at disse politimennene faktisk ble drept eller at aktivistene har gjort det, og tilståelsene til aktivistene er blant annet skaffet gjennom bruk av tortur, forteller Moe.

Møtte ofre for tortur

Det var egentlig helt tilfeldig at hun ble observatør i disse rettssakene. En venninne fra Støttekomiteen for Vest-Sahara ringte henne i høst og spurte om hun ville dra ned på vegne av dem. Hun takket ja, men gikk egentlig bare med på å dra på én tur.

Jeg tenkte "Hvis du kan stå her og tro på en fredelig løsning etter alt du har vært gjennom, så skal jeg stå her med deg".

–Tone Sørfonn Moe

En saharawisk kvinne hun møtte på første turen fortalte Moe om hvordan hun og moren var blitt bortført av marokkanske myndigheter fordi de var politiske aktivister som jobbet mot okkupasjonen. Moren hennes døde av den brutale torturen og hun selv ble holdt fanget i seksten år.

– Tross alt hun har opplevd sa hun til meg «Jeg gir aldri opp, men jeg vil aldri drepe mine brødre». Med det mente hun marokkanerne hun kjempet mot, og som hadde torturert henne og moren. Det beveget meg. Jeg tenkte «Hvis du kan stå her og tro på en fredelig løsning etter alt du har vært gjennom, så skal jeg stå her med deg». Så jeg måtte komme tilbake og følge opp prosjektet.

Viktig med innsiktstipendet

Nå har hun vært der fem ganger som observatør. Moe mener det er viktig at noen dokumenterer bruddene på rettssikkerheten som saharawiene opplever.

– Ingen utenfra kan handle mot den urettferdigheten som skjer uten at det finnes dokumentasjon på at det skjer. Jeg ønsker å sette fokus på hvordan et regime bruker rettsapparatet mot borgerne og bruker retten til å forfølge dem, og vise folkene som er i rettssaken og deres historier, sier hun.

Hun er veldig glad for å få motta innsiktstipendet fra Changemaker og mener det utgjør en stor forskjell i arbeidet hennes.

– Når du jobber med et sånt tema er det ofte du møter veggen. Med Vest-Sahara føler du ofte at du jobber i motbakke. Det er heftige krefter i sving og vi er fire aktivister som jobber mot systemet. Derfor er jeg så glad for stipendet. Jeg fikk anerkjennelse for det jeg jobber med og troen igjen på at det nytter.

PROTESTLEIR: Gdeim Izik-leiren før den ble ødelagt av marokkanske myndigheter.

Må sende signal fra Norge

Norge og EU spiller en viktig rolle i å sørge for rettferdighet for saharawiene, mener Moe. Dette er noe Changemaker kan jobbe med.

– Changemaker jobber med å øke kunnskap om urettferdighet. Vi må sende et tydelig signal fra Norge, og handel er en viktig del av dette.

I løpet av sommeren kommer Moe til å skrive flere blogginnlegg på Changemakers blogg om situasjonen i Vest-Sahara og rettssaken hun følger. Hun vil også holde flere skoleringer om temaet.

Changemaker mener at

  • Noreg må anerkjenne den saharawiske demokratiske republikken og arbeide for at andre land også skal gjere det.
  • Noreg må legge press på Marokko for å gjennomføre ei folkeavstemming om sjølvråderett for Vest-Sahara.
  • Norske selskap må umiddelbart trekke seg ut av Vest-Sahara.
  • Noreg må trekke ut oljefondsinvesteringar frå selskap som har verksemd i Vest-Sahara.