Tusenvis i skolestreik for klimaet. – Det er nå det gjelder, sier Changemaker-leder

Changemaker Norge – 2.9.2019
Tusenvis streiket for klimaet fredag 30. august. Her er noen av streikens deltakere og bannerne deres.

Tusenvis streiket for klimaet fredag 30. august. – Politikerne er klimapassive, sier Changemakers leder, Embla Regine Mathisen til de streikende.

I 40 byer og bygder over hele Norge gikk ungdommer ut i streik før helgen. Vi krever at Norge tar sitt historiske ansvar for klimautslippene.

Sammen med Spire, KFUK-KFUM, Natur og Ungdom og Skolestreik Norge arrangerte Changemaker skolestreik i Oslo, og markeringer ble holdt på over 40 steder i landet. Bare i Oslo alene var det anslagsvis 5000 ungdommer som dukket opp og krevde politisk handling fra politikerne.

– Over alt stilles spørsmålet «kan de unge redde demokratiet», klimaet, fremtiden. Vi kan gjerne prøve, men det er ikke vårt ansvar. Det er ikke vi som har satt oss i denne posisjonen. De endringene vi trenger for å redde klimaet krever mer enn at vi unge kjøper bambustannbørste. Det krever sterk politisk handling, sa leder i Changemaker, Embla Regine Mathisen, i sin appell til de mange oppmøtte.

De fattigste tar de verste konsekvensene

Mathisen trakk frem viktigheten av norsk klimainnsats for de som rammes av klimaendringene allerede nå, i fattigere land.

– Vi må føre en klimapolitikk som ikke rammer de fattigste hardest. Vi må ta klimakampen for generasjonene som kommer etter oss, men ikke minst for de generasjonene som lever i dag, men som ikke er så heldige å bo i Norge, sa hun.

I følge FN vil rundt 200 millioner mennesker bli fordrevet fra hjemmene sine frem til 2050 på grunn av klimarelaterte årsaker. Bare i 2018 ble 16 millioner mennesker internt fordrevet. Dette er flyktninger som ikke har noe internasjonalt vern og rett til sikkerhet og beskyttelse.

Lokale valg med globale konsekvenser

Om en uke går nordmenn til valgurnene i kommune- og fylkestingsvalget. Mathisen oppfordrer voksne til å stemme for de unge og for klimaet, og lovet selv sin stemme bort til de streikende.

– Det som skjer i norske kommuner har globale konsekvenser. Alle utslipp kommer fra en kommune. Derfor må dere snakke med foreldrene deres, og få dem til å stemme på partier som vil ta oss inn i det grønne skiftet. Jeg har stemmerett, og den har jeg tenkt å bruke på vegne av alle dere. Det håper jeg alle voksne også gjør, sa hun.


Er du også lei av klimapassive politikere? Signer vårt opprop og krev klimahandling! Les mer om kampanjen #Klimapassivitet.

Skriv under på oppropet

Underskrifter så langt

2107

Mål:
2000

Personopplysninger du gir brukes bare i dette oppropet, med mindre andre tillatelser er gitt, og slettes seinest 6 mnd. etter kampanjens slutt.

Se bildene fra streiken