Verden trenger flere vaktbikkjer

Anne Sofie Lid Bergvall – 18.9.2017

Det er viktigere enn noensinne å engasjere seg. Mens partiene diskuterer hvem som er garantisten for hvilken regjeringskonstellasjon, skal Changemaker alltid være garantien for at utenrikspolitikken settes på dagsordenen.

Skrevet av leder i Changemaker, Tuva Krogh Widskjold.

Noen ganger glemmer jeg det. Jeg glemmer at du og jeg, at vi, sammen utgjør samfunnet. Det er så simpelt og likevel så vanskelig. Jeg snakker om systemet, men glemmer at jeg er en del av det. Snakker om strukturene, men glemmer at jeg er med på å lage dem. Men så husker jeg det. Husker at urettferdigheten er skapt av deg, men også meg. Det gjør litt vondt, å vite at jeg er en del av systemet jeg synes er så sinnssykt urettferdig. Likevel, når jeg minner meg selv på det blir jeg motivert, fordi det gir meg en enorm mulighet. For hvis du og jeg utgjør samfunnet, da er det også du og jeg som kan endre det!

For vi er viktige - du er viktig - Changemaker er viktig. Vi vet at vi forandrer verden! Og vi vet at vi må ta tak i de grunnleggende årsakene. Med bevisstheten om at vi kan forandre motvirker vi symptomfokuset som preger samfunnet. I dag fører dette fokuset til at at når flere mennesker trenger beskyttelse fra krig, konflikt og klimaendringer, velger flertallet på Stortinget å stenge grensene. Det fører til en fryktretorikk der de svakeste i samfunnet får skylden. Det fører til politikk og samfunnsdebatt der ikke alle mennesker tildeles samme verdi.

For det kan være vanskelig å ta innover seg den verden vi lever i. En verden bestående av deg og meg og over 7,4 milliarder andre mennesker. I valgkampen har hoveddelen av disse menneskene forsvunnet ut av den politiske diskusjonen her til lands. De siste månedene har politikerne og media oppført seg som om Norge er en ensom øy i verden, men vi er en ikke en øy, vi er en del av noe større.

Mens politikerne glemmer verden utenfor Norges grenser, skal vi huske. Mens partiene diskuterer hvem som er garantisten for hvilken regjeringskonstellasjon, skal Changemaker alltid være garantien for at utenrikspolitikken settes på dagsordenen. Vi skal være vaktbikkjene som sørger for at politikerne ikke aksepterer status quo eller fører samfunnet i en verre retning, men tør å ta tak i de store utfordringene. For det er farligere enn noensinne å passivt se på at verden går i Formel 1-tempo mot globale klimaødeleggelser, at milliardene flyr ut av lavinntektsland i kapitalflukt og at våpenkappløpet tiltar slik vi ikke har sett siden den kalde krigen.

Norske politikere åpner nye oljefelt som fører til enda større klimaendringer. Changemaker krever at politikerne tar ansvar.Norske politikere tillater salg av våpen til noen av verdens mest undertrykkende regimer, som i disse dager bomber skoler og sykehus i Jemen. Changemaker krever at våre folkevalgte tar menneskerettighetene på alvor og stanser salg av militært materiell til autoritære regimer. Norske politikere holder fast på et skattesystem som legger til rette for at de rikeste blir rikere og de fattigste fattigere. Changemaker krever en oppdatering!

Du og jeg, vi utgjør samfunnet, og sammen kan vi forandre verden. Så vær en vaktbikkje, bli med Changemaker og sørg for at norske politikere husker at verden er mer enn formuesskatt, segway og taxfree.